Зима

Зима
Пролет

1 юни 2018 г.

Цвета Караянчева: Поезията на Никола Вапцаров е национално богатство

"Христо Ботев държи съвестта ни будна и ни кара да осъзнаем, че физическата кончина е само стъпало към безсмъртието на духа."
 
И шефката на парламента Цвета Караянчева реагира на гаврата, която си позволи чалгаджийката Антонина с Вапцаров.

Певицата превърна стихотворението на Никола Вапцаров "Прощално" в чалга. В новия си проект "Табу" Антонина рецитира стиховете на поета, като се докосва сластно под звука на ориенталски ритми на фона на полугола двойка мъж и жена.

"Не бива да се случва такова нещо с поезията на Никола Вапцаров, защото поезията на Вапцаров е национално богатство, видях видеото и съм възмутена", призна Караянчева, цитирана от Dnes.bg.

Тя е и председател на Националния комитет за отбелязване на 170-ата годишнина от рождението на Христо Ботев.

Заради това тя подари на депутатите и на журналистите календар с Ботев, за да "не се забравя чутовната му храброст, неподражаем поетически гений и харизма".

"Утре е 2 юни - Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Ден, в който коленичим пред саможертвата на хилядите знайни и незнайни наши съотечественици, пролели кръвта си в борбите за Национално освобождение", заяви Караянчева.

"Ботев е недосегаем и за хулителите, и за ласкателите. Той държи съвестта ни будна и ни кара да осъзнаем, че физическата кончина е само стъпало към безсмъртието на духа", каза председателят на Народното събрание.

Уникалният 18-месечен патриотичен календар, който започва с Деня на Ботев и завършва с Деня на народните будители през 2019 г., е издаден от Националния инициативен комитет за честване на 170-ата годишнина от рождението на Христо Ботев.



Няма коментари:

Публикуване на коментар