Зима

Зима
Пролет

26 юни 2018 г.

Всеки трети българин – с неплатени сметки

Бързите кредити са основен двигател за трупане на нови задължения и за лавинообразното затъване на потребителите
 
 Борчовете на българина са се удвоили през последните години. 

През 2017 г. средният дълг на човек у нас е бил над 900 лева. За сравнение, през 2015 г. сумата е била около 450 лв., сочат данните на Евростат, цитирани от "Стандарт". Според тях единствено гърците изпитват по-големи затруднения от нас при погасяването на задълженията си.

Към края на миналата година всеки трети българин е имал неплатени сметки - просрочена ипотека, наем, ток, парно, лизинг и други. В южната ни съседка "на червено" са били 48% от хората. На трето и четвърто място са Кипър и Хърватия с по 26% кредитополучатели със забавени плащания по заеми.

През миналата година 1,8 млн. души са били в графа кредитополучатели. Забавените и необслужвани плащания в края на 2017 г., са били както следва: по потребителски заеми - над 800 млн. лв., а по ипотеки - близо 1 млрд. лв.

Бързите кредити са основен двигател за трупане на нови задължения и за лавинообразното затъване на потребителите. За съжаление тази тенденция ще продължи и през тази година, сочат прогнозите на Комитета за защита на потребителите.

Причината за това е максимално улесненият достъп за гражданите, желаещи да получат пари назаем, чрез изключително агресивна реклама и готовността на кредитните институции да отпускат средства на лица с лоша кредитна история, коментира председателят Пейо Майорски.

Той уточни, че към организацията често се обръщат хора, взели пари, за да купят среден или дори евтин клас мобилен телефон, таблет, компютър или телевизор, които впоследствие при изплащането на кредита се оказват многократно по-скъпи.



Няма коментари:

Публикуване на коментар