Зима

Зима
Пролет

26 юни 2018 г.

Георге Иванов: Няма да подпиша договора с Гърция!

"Един от стълбовете на моята политика в изборната програма от 2014 г. е, че не приемам промяна на конституцията с цел промяна на конституционното име."
 
Македонският президент Георге Иванов е взел решение да не подписва Закона за ратификация на договора с Гърция. 

В решението, което кабинетът на македонския президент изпрати днес на медиите, са посочени причините, поради които президентът Иванов няма да подпише указа.

Македонският президент посочва, че няма мандат да подпише указа за обнародване на закона за ратификация на това споразумение.

"Един от стълбовете на моята политика в изборната програма от 2014 г. е, че не приемам промяна на конституцията с цел промяна на конституционното име. Не приемам идеи или предложения, които биха застрашили македонската национална идентичност, специфичността на македонската нация, македонския език и македонския модел на съжителство. На президентските избори 534 910 граждани гласуваха за тази моя изборна програма и ме избраха на президент на Република Македония", се казва в писмото.

В него се посочва, че споразумението поставя Република Македония в положение на подчиненост и зависимост от друга държава, т.е. Република Гърция.

Македонските депутати на 20 юни с 69 гласа "за" и без "против" и въздържали се ратифицираха договора с Гърция, който бе подписан на 17 юни в Преспа от външните министри на Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Коздиас, припомня БТА.

Според конституцията и правилника на парламента в случай на вето от президента на държавата законът отново ще бъде пратен в парламента и отново ще трябва да бъде гласуван с абсолютно мнозинство от общия брой депутати, т.е. да получи зелена светлина от най-малкото 61 депутати. Законът след това пак се изпраща на президента, който според конституцията е длъжен да го подпише, отбелязва МИА.



Няма коментари:

Публикуване на коментар