Зима

Зима
Пролет

30 юни 2018 г.

Дъщерята на Хайнрих Химлер работила за немското разузнаване

Гудрун Бурвиц никога не се отрече от нацизма и баща си
 
Германското външно разузнаване призна, че е наело дъщерята на един от нацистките лидери, Хайнрих Химлер, през 60-те години на миналия век, въпреки че тя никога не се е отрекла от баща си и нацизма и е била крайнодесен активист.

Разкритието, че дъщерята на Химлер Гудрун Бурвиц е работила за Федералната разузнавателна служба (БНД), бе направено от в."Билд" и потвърдено от БНД.


Химлер, който като началник на СС бил един от най-могъщите нацисти, се самоубива в британски плен през 1945 г. Дъщеря му Бурвиц почина миналия месец в Мюнхен на 88 години.

"БНД потвърждава, че Бурвиц е била член на БНД за няколко години до 1963 г. под фалшиво име", каза шефът на историческия отдел на БНД Бодо Хехелхамер.

"Времето на нейното напускане съвпадна с начало на промяна в разбирането и отношението към сътрудниците, които са били свързани с нацистите", добави Хехелхамер.

През последните години германските разузнавателни служби станаха обект на критика, за провала си да изкоренят десните екстремисти в следвоенния период. Критичните историци казват, че бивши нацисти и крайнодесни симпатизанти, работещи в службите за сигурност на тогавашна Западна Германия, може да са защитавали други такива.

По времето, когато Бурвиц е работила за БНД, тя е ръководена от Райнхард Гелен, бивш командир от нацисткото военно разузнаване, които ръководеше разузнавателната агенция на Западна Германия до 1968 г.

Хехелхамер каза, че тъй като Бурвиц вече не е между живите, БНД е могло да направи изключение от политиката си да не прави коментар за действащи и бивши сътрудници. Това разкритие е част от процес на критично преосмисляне на собствената й история.

Гудрун Бурвиц никога не се отрече от нацизма и баща си. Тя е била тийнейджър, когато войната приключила. Гудрун Бурвиц беше освободена от затвора през 1946 г., след като свидетелства в Нюрнберг.

Гудрун Бурвиц е икона в крайнодясната политика на Германия. Тя е била активен член на неонацистката "Щиле хилфе" (Тиха помощ). Организацията придоби известност със своята правна и финансова подкрепа за бившите членове на SS.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар