Зима

Зима
Пролет

4 юли 2018 г.

Правителството даде 104 млн. лв. на БДЖ

Средствата се предоставят на холдинга за погасяване на задълженията по Втория облигационен заем, сключен през 2007 г.
 
Правителството одобри на днешното си редовно заседание допълнителни плащания от централния бюджет към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията в размер на 103 728 000 лв. 

Сумата ще бъде предоставена на „Холдинг БДЖ“ ЕАД като възмездна финансова помощ, която следва да бъде възстановена до 28 декември 2020 г.

Средствата се предоставят на холдинга за погасяване на задълженията по Втория облигационен заем, сключен през 2007 г.

На 2 юли от дружеството съобщиха, че е спряна продажбата на активи в БДЖ, защото е постигната договорка за подписване на споразумение с банките кредитори по Втори облигационен заем. Това е резултат от проведени интензивни преговори през последните няколко седмици между екипите на Министерството на транспорта, БДЖ и представители на облигационерите.

Европейската комисия одобри държавна помощ за БДЖ в размер на 224 млн. лева. На 4 юни стана ясно, че частният съдебен изпълнител Орлин Мендов ще продава сградата на БДЖ, намираща се на ул. "Иван Вазов" №3. Тогава държавата пое ангажимента да помогне на дружеството като и отпусне временна финансова помощ в размер на 20 млн. лв., за да може холдингът да плати на облигационерите част от задължението си и да спре продажбата на половината от сградата, в която се помещава централата на дружеството. Сградата е гарант по Втория облигационен заем, изтеглен от дружеството през 2007 година.

Към момента дружеството има задължения в размер на 370 млн. лева, от които са просрочени 103 млн. лева, които са към облигационерите.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар