Зима

Зима
Пролет

10 юли 2018 г.

Онлайн търговци в Бургаско укрили приходи за 15 млн. лв.

Наблюдаваните лица имали сериозни разминавания и несъответствия между получени и декларирани доходи
 
Лица и фирми от област Бургас, които извършват електронна търговия, са укрили приходи за близо 15 млн. лева.
 

Това съобщиха от Националната агенция за приходите след проверки и ревизии в сектора на търговията по интернет.

От приходното ведомство заявиха, че затягат контрола върху електронната търговия, тъй като е динамично развиваща се сфера.

От НАП уточняват, че на територията на региона са били ревизирани 54 лица – физически и юридически. Те е трябвало да внесат данъци в размер на над 1,4 млн. лева, но не са го направили.

Сега те ще бъдат обложени със задна дата. Търгували са предимно с дрехи, обувки и домакински уреди. Разплащанията са били без банкови преводи.

При ревизиите се използва специализиран софтуер за анализ на данни в електронен вид.

Данъчните са достигнали до обектите чрез проследяване на паричните потоци на плащанията от извършените сделки през интернет. При подобни контролни действия се осъществява анализ, сравняване и засичане на огромен обем информация, отделно се провежда наблюдение и върху цялостната организация на работа на определени електронни магазини.

Следи се също за нерегистрирани по ЗДДС лица, при които получените суми надхвърлят прага за задължителна регистрация. Установяват се уеб-сайтовете, чрез които се извършват продажбите в интернет, съпоставят се и данните от годишните данъчни декларации. Така данъчните проверяващите установяват, че наблюдаваните лица имат сериозни разминавания и несъответствия между получени и декларирани доходи, уточняват от приходното ведомство в Бургас.

Наблюденията показват, че основно по интернет се купуват дрехи и спортни стоки, след тях – стоки за дома, пътувания и хотелски резервации, електронно оборудване и билети за различни развлекателни събития, коментират от Приходната агенция, допълва "24 часа".

От териториалната дирекция в Бургас напомнят, че в хода на лятната контролна кампания на НАП се следи информацията в интернет за организиране на различни мероприятия – концерти, изложения, фестивали, както и резервациите за нощувки. Данъчните извършват и внезапни проверки на местата за настаняване, за да се установи доколко реална е обявената свободна леглова база.



Няма коментари:

Публикуване на коментар