Зима

Зима
Пролет

7 юли 2018 г.

Китай ще намали митата си за внос на европейски стоки

"Насочени сме към отваряне на пазара на Китай, защото това е важно както за Европа, така и за Китай."
 
"Пазарът на Китай ще продължи да се отваря за Европа, а правителството ще намалява митата за внос на европейски стоки."

Това обеща китайският премиер Ли Къцян при откриването на бизнесфорума от инициативата 16+1 в зала 1 на НДК.

Ден по-рано, отново от София той потърси съюз с ЕС в започнатата от американския президент Доналд Тръмп търговска война срещу Европа и Китай. САЩ увеличиха драстично митата си, пише "Монитор".

"Насочени сме към отваряне на пазара на Китай, защото това е важно както за Европа, така и за Китай. Ще се придържаме към бизнес правилата и ще намаляваме митата за внос, за да се възползваме заедно от възможностите за растеж", заяви на откриването на форума Ли Къцян.

Китай проявява интерес към всякакви качествени европейски стоки, но премиерът подчерта важността на земеделската продукция от Европа.

Думите му чуха премиерите на 16 държави от Централна и Източна Европа, както и представители на ЕС, които са поканени да участват във форума от домакина Бойко Борисов.

Платформата 16+1 е отворена и за другите институции на Европейския съюз. Това заяви председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян в словото си при откриване на на Седмата среща на високо ниво в София. Китайският премиер обаче припомни, че бизнесфорума е по-стар от този на лидерите с една година. Той подчерта, че отношенията на Китай с държавите от Централна и Източна Европа са постигнали успех и напредък, дори на фона на глобалната финансова и икономическа криза и по време на глобалното възстановяване.

"Постигна се бързо развитие на отношенията сравнено с някои други страни. Търговията в първите 5 месеца на тази година се е увеличила с 24,5% между Централна и Източна Европа и Китай", подчерта Къцян. Това е вдъхновяващо, реагира той, но има пространство и възможности за развитие. Китайският премиер изтъкна и ръстът на туризма в страните от Централна и Източна Европа с десетки проценти заради китайските туристи.

Китайският премиер заяви, че Европа е важна в глобален мащаб за мира и развитието. Ако Европа бъде отслабена, това ще бъде лошо и за Китай, заяви Ли Къцян.

По-рано българският премиер откри срещата с думите: Със съвместни проекти от няколко държави можем по-лесно да намерим финансиране заедно с помощта на Китай.

На форума участват 1500 компании от Китай и страните от Централна и Източна Европа.

Ли Къцян


Няма коментари:

Публикуване на коментар