Пролет

Пролет

7 юли 2018 г.

Ще оцелее ли икономиката на България, ако влезем в еврозоната

"България е изправена пред загуба на конкурентоспособност, защото заплатите растат за сметка на това, което се произвежда."

Дори България да влезе в еврозоната - това дали ще оцелее там, съвсем не е сигурно.

Мнението е на двама водещи икономически експерти от Германия, които съветват европейските лидери, а вчера изнесоха лекция и пред български икономисти.

Според Хайнер Фласбек и Пол Щейнхард бъдещето на еврото е несигурно и главна заслуга за това има поддържането на ниски заплати в Германия спрямо производителността там. А в България е обратното - високи заплати на фона на малкото, което страната произвежда, съобщава БНТ.

Ако използваме футболната метафора, положението изглежда като в стария виц - в Европа играят няколко отбора и накрая печели Германия. Икономическият шампион на Евросъюза обаче в дългосрочен план може да провали цялото първенство, защото поддържа ниски заплати на фона на голяма производителност, твърдят експертите.

Това дава възможност на Германия да забогатява като търгува на външните пазари, но никоя друга страна-членка не е способна да прави същото. На футболен език това означава, че играта е нечестна, а на икономически - предвещава възможен срив на еврото, ако не се вземат мерки.

Хайнер Фласбек - професор по икономика: 


"България е заплашена от еврокризата по принцип, защото имаме забавяне на европейската икономика в момента. Освен това България е изправена пред загуба на конкурентоспособност, защото заплатите растат за сметка на това, което се произвежда. В бъдеще това може да доведе до драстична загуба на конкурентоспособност."

Изходът от подобна криза експертите виждат в плавното повишаване на заплатите в Германия, не без натиск отвън. А за страните от периферия е нужно да повишат своята производителност, но в задачата се пита как. И така уравнението става сложно, а решението му е необходимо за поддържане на икономическия баланс в Европа.

Пол Щтейнхард - изп. директор на списание "Макроскоп": 


"Докато Германия не промени своята политика, ще ви трябват други инструменти, за да станете конкурентоспособни. Един от тези инструменти е да обезцените валутата си. Това не е съвършен инструмент, защото капиталовите пазари са в постоянно движение, но това е едно решение, което да поддържа вашата конкурентоспособност."

Хайнер Фласбек - професор по икономика: 


"Погледнете държави като Италия - тя е в рецесия от 6 години и има висока безработица. Италия не може да създаде растеж и политическия резултат са антиевропейски настроения. Италианците искат да се изтеглят от еврозоната. Подобни тенденции съществуват и във Франция и в северните страни. Така че ако еврозоната не функционира и не осигури ниска безработица и висок растеж, тогава може и да се разпадне."

На футболен жаргон това би ни лишило от първенство, а на икономически - не искаме и да си помислим. Но експертите са категорични за едно - ако България иска да влезе в Еврозоната, ще й трябва работеща икономика. Защото надеждите, че капиталовият пазар ще нагласи нещата от само себе си, най-вероятно ще се окажат напразни.Няма коментари:

Публикуване на коментар