Зима

Зима
Пролет

8 юли 2018 г.

Председателство завинаги и край с корупцията!

Председателството свърши с фойерверки, концерти и с потупване по рамото на премиера Бойко Борисов в Страсбург.
 
Потупа го шефът на Европарламента Антонио Таяни, после председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, Федерика Могерини го награби да го целува...

Голямо вълнение и голяма гордост. Толкова голяма, че сме склонни да забравим за увеличението на тока и парното, което сякаш едва чакаше края на председателството, за да стане факт. Макар че самият Бойко Борисов едва ли е забравил, че може би е единственият европейски министър-председател, който си е подавал оставка заради високи сметки за електричество.

От оставката му през 2013-а досега обаче изтече много вода и едва ли ще му се случи за втори път по същия повод. Червената столетница се опита да го електрошокира покрай Гинка от Пазарджик и продажбата на ЧЕЗ, но не успя. Тогава пешкирът изпра енергийният министър Теменужка Петкова. Само че Борисов не й прие оставката, а в последвалите заседания на комисии, правителствени коментари и парламентарна глъч подозрението за корупционни практики така и не се разсея. Общо взето, управляващите застанаха зад позицията, че в сделката с ЧЕЗ няма корупция, тъй като липсва субект на корупция.

У нас тази липса е от години - още от приемането ни в ЕС. От тогава до ден днешен все се борим с корупцията, но както субектите, така и обектите й липсват и по тази причина няма вкаран нито един в затвора. Във всеки свой доклад за напредъка ни в борбата срещу корупцията и организираната престъпност Еврокомисията все подчертава този факт, но всуе.

Във всеки случай Бойко Борисов е оптимистично настроен. "Направихме нов антикорупционен закон, който дава нови възможности, и се надявам тази тема да отпадне от дневния ни ред", заяви той в Страсбург в отговор на питане на зелената евродепутатка Ска Келер.

Ако нашенският обществено-политически живот се развиваше по законите на биологията, темата за корупцията можеше и да отпадне по естествен път. Има десетки примери за закърнели функции на различни части в биологичните организми и наличието на рудиментарни органи. Но и без да изпадаме в детайли от областта на биологията, българската действителност продължава да ни дава безброй примери за рудименти, включително и в битката ни с корупцията. Как освен с частична или пълна загуба на функциите можем да си обясним съществуването на закони, инспекторати, съвети и комисии за борба с това зло, а то продължава да си е живо и здраво?

Очевидно новият антикорупционен норматив ще е поредният рудимент и нищо повече. Така че темата няма как да отпадне по естествен път. Има един-единствен начин това да се случи - ако поемем председателството на Съвета на ЕС завинаги. Както се видя през тези шест месеца, никой, включително в Европейската комисия и Европарламентът (дори и Ска Келер !), не продума и дума за състоянието на борбата с корупцията в България.   

Дали това не се дължи на Жан-Клод Юнкер, шеф на Еврокомисията, която иначе не ни спестява критичните си препоръки  и неговата любов към България, нашата култура, шопската салата, луканката и ракията? Ще разберем при следващия междинен доклад за напредъка ни по Механизма за сътрудничество и проверка в края на годината. 


А дотогава - наздраве!

Румен Савов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар