Зима

Зима
Пролет

14 юли 2018 г.

Когато корупцията започна да убива директно

Корупцията със сигурност води до усещане за недосегаемост, а то, уви, взима жертви...

Етимологията на думата корупция е латински и означава разруха. 

И действително - корупцията е много повече от взимането на подкуп. Тя подкопава държавността и в един момент цялата конструкция рухва - но не върху тези, които са се облагодетелствали, а върху гражданите.

Доскоро корупцията взимаше жертви индиректно. Пример за това са жертвите по пътищата, където всичко се купува - от техническите прегледи, през книжките до поръчките за поддръжка и изграждане на качествени пътища.

Два случая от последната седмица показаха, че корупцията вече убива и директно. В събота не къде да е, а в двора на Партийния дом, в който се помещава парламентът на парламентарната република, загина човек. Така разбрахме, че в тежко охраняваната от НСО и полиция сграда пази и частна фирма - наета от строителната компания, която ремонтира сградата и по случайност е свързана по кръв и по родство със зам.-социалния министър от националистите Султанка Петрова. Разбираме строителите, че нямат доверие в държавната охрана, но все пак - цялата история прилича на онази корупция, която наричаме връщанка.

Във вторник токов удар на строеж в квартал "Витоша" рани тежко строител. Властите дори не успели да се свържат с фирмата строител. Вероятно защото тя се притежава и управлява от жена от Курило, която, видно от документите в търговския регистър, не може да напише трите си имена без правописна грешка. Една малка подробност - допреди година този обект беше собственик на общинския съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев.

Не казваме, че близостта със силните на деня убива. Но корупцията със сигурност води до усещане за недосегаемост, а то, уви, взима жертви.



Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар