Зима

Зима
Пролет

19 август 2018 г.

Малкото, което все не ни достига

Малкото, но когато е измерено у нас, винаги е с обратен знак за мнозинството...

"Не се плашете от еврото". 


Влизането в еврозоната няма да доведе до сериозно поскъпване на услугите и стоките в България. С малко ще се променят нещата, ако се въведе еврото, успокоява ни главният изпълнителен директор на Световната банка, българката Кристалина Георгиева, след като преди това галеше с тези думи и ушите на премиера Бойко Борисов. 

Да, същата, която напусна поста комисар, на който България я изпрати, за да представлява страната си в правителството на Европейския съюз. И защо - за малко по-висока заплата? И колко е това малко, измерено от Вашингтон, и от височината на доларовата й заплата в световната кредитна институция?

Георгиева призна, че ще има поскъпване при влизането на страната ни в еврозоната. И ни уверява, че разбира притеснението на хората. Но "аз смятам, че това притеснение не трябва особено много да си го слагаме на сърце, защото нашите цени на практика - заради връзването на лева към еврото - те са си в евро, само че с 50% по-ниски".
 

Малкото, но когато е измерено у нас, винаги е с обратен знак за мнозинството. И не бива да ни тревожи!

С малко увеличиха цената на природния газ, на тока и парното от 1 юли. Но търговците започнаха подготовката си още преди това да се е случило и после само съобразиха цените си с решението на държавната КЕВР.

А това малко - изменение ли, повишение ли, дали ще се отрази с плюс върху заплатите? Едва ли.

И все това малко ни препъва някъде. Малко не достигна на детето да влезе във ВУЗ в желаната специалност. Нищо - ще учи нещо друго, пък после ще видим. Все ще си намери някаква работа или някой познат ще помогне.

Малко не достигна на дядо ми и на баща ми да видят и да се порадват на социализъма и на комунизма.

Аз пък чакам да се развие пазарната ни икономика. За съжаление, 30 години вече все още сме в "антрето" й, а първоначалното натрупване на капитал продължава, като че ли все по-ожесточено.

Обещаваха ни преди години - още малко усилия и лишения, и като влезем в ЕС, ще забогатеем и всичко ще е по мед и масло. Ама то не се оказа така, трябвало и да се работи, и то много, само с еврофондове не става. Е, за малка част от обществото тези, които се подредиха от правилната страна на властта, това се получи. Малкото усилие им се върна многократно.

Казват ни да гледаме по-широко, по-мащабно. Вярно е, че има очевидни позитиви от еврозоната. За фирмите ни ще е добре - няма да им се налагат валутни еквилибристики и ще спечелят от износа на продукцията си. За държавата ще е добре - ще се повиши международният й имидж и ще се издигне в очите на партньорите си.

Какво като е малко отражението от приемането на еврото у нас, след като то ще се усети в моя джоб - със сигурност ще е малко по-празен. И какво след като фирмите и държавата ще са по-добре, при положение че аз ще платя това малко изменение в икономиката. Заплатата ми със сигурност ще усети това малко, с което... ще купувам по-малко.

И моят син ще има по-малко книги и по-малък телефон. Ще почивам по-малко на море. Ще карам и колата по-малко.

Е, ще се храня по-малко, но това пък е здравословно. Ще живея по-дълго и ще се радвам на повече внуци.

Вярно е, че не всяко благо може да се разпредели поравно между всички - затова така единодушно решихме да се отървем от социализма. Достатъчно дълго живея на този свят и съм видял и чул не е един и двама пророци, които с благ глас ни говорят за благото на народа. "Патриот е - душа дава  за наука, за свобода; но не свойта душа, братя, а душата на народа!", отбелязва и Христо Ботев преди повече от сто години.

Млад съм, но зная: малко за едни наистина си е малко, но за други - може да е много голямо.

  С еврото цените няма да скочат... сериозно, обеща Кристалина Георгиева

Евгений Натов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар