Зима

Зима
Пролет

19 август 2018 г.

Изчезването на регистъра - System Error

Трудно може да се измисли държавен провал, който да блокира толкова сериозно работата на десетки хиляди български фирми, колкото спирането на Търговския регистър.
 
Промени във фирмени регистрации, издаване на удостоверения, нужни за сключване на договори, кредити срещу залог на собствеността, в някои случаи внасяне и теглене на пари във/от фирмени сметки Всичко това е блокирано вече една седмица.

Причините може да са само две - престъпна небрежност или злонамерен саботаж. При работещи институции отговорът на въпроса кое от двете причини изчезването на регистъра щеше да дойде от прокуратурата и службите. 


При здрава държава, нормална политическа система и хора с достойнство и чест в управлението отговорността щеше да бъде поета с оставки на средно и високо ниво в администрацията.

Вината в случая вероятно има "Лирекс" фирмата, която е наета от държавата през последните осем години да поддържа Търговския регистър. Фактът, че тя допусна толкова сериозен провал и толкова дълго време данните не успяват да бъдат възстановени, е скандална проява на непрофесионализъм. Притеснителното е, че същата компания поддържа и други важни за работата на държавата системи като ЕСГРАОН. 


Още по-притеснително е, че същата компания поддържа софтуера на АЕЦ "Козлодуй" - все пак с изчезването на Търговския регистър икономиката загуби много пари, но с атомната централа проблемите могат да бъдат доста по-неприятни.

Вината може и да е на "Лирекс", но отговорността далеч не е само нейна. Когато една държавна институция наема частна компания да извърши някаква дейност, това не прехвърля цялата отговорност за работата върху фирмата. Много хора по веригата на държавната администрация и политическото ръководство видимо не са си свършили работата добре. И ако няма наказани/обвинени/осъдени, следващата подобна криза ще бъде много по-близо. 


А ако след уволненията няма промени, системната грешка ще стане по-голяма и много по-опасна.


Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар