Пролет

Пролет

3 август 2018 г.

КЗК санкционира бензиностанциите на Веселин Марешки за дъмпинг на цените

Жалбата в антимонополната комисия подадоха водещите в сектора, сред които "Лукойл", "Еко" и ОМВ

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наказа "Трейднет Варна", веригата бензиностанции, които се управляват от сестрата и майката на депутата Веселин Марешки, за нелоялно привличане на клиенти.

Санкцията е в размер на 0,1% от общия оборот за 2017 година, или 175,3 хил. лева, става ясно от решението на антимонополния орган, съобщава Investor.bg.

Проверката е показала, че компанията е осъществявала продажби на горива на дребно и едро на цени, които са по-ниски от разходите за производството и реализацията на продуктите в продължителен период от време.

Жалба срещу практиката на "Трейднет Варна" подадоха водещите в бранша "Лукойл България", "Еко България",  "Нис Петрол", "Петрол", "Синергон Петролеум", "Ромпетрол България" и "ОМВ България".

В нея е записано, че в бранша присъства "сив сектор", при който с най-явно проявление са продажби на горива с недоказан произход и без документи за качество, наличието на резервоари за горива, които нямат връзка с НАП и т.н. На този фон умишленото поддържане на ниски цени от един от участниците на пазара създава "невярна и напълно необоснована представа" в обществото, че основните участници на пазара поддържат нереално високи цени.

В жалбата си седемте дружества дават и конкретни данни за цените на бензиностанциите на Марешки и средните цени в страната по това време, показвайки разликата. Цитирани са и медийни изяви на Марешки, които според подалите искането до КЗК, увреждат доброто име на сектора.

От "Трейднет Варна" обаче коментират, че са ориентирани към ефективна конкуренция и минимална надценка, което позволява предлагането на горива на атрактивни цени. Според обяснението пред КЗК това не е целенасочено поведение, а "цели предлагане на алтернатива на потребителите на горива".

Компанията е нов участник на пазара на горива, който има структура близка до олигопол, което означава, че конкуренцията по показател цена е минимална между големите на пазара. Малките участници пък могат да влязат единствено чрез цените.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар