Зима

Зима
Пролет

25 август 2018 г.

Добрите и лошите популисти

Оксфордският английски речник определя популизма като "подкрепа към безпокойството на обикновените хора".
 
Някои политически  анализатори обаче твърдят, че популистите подкрепят политики, които за обикновените хора звучат така, сякаш ще се справят с техните притеснения, въпреки че това няма да се случи. 

Един вид излиза, че има добър и лош популизъм...

В Италия като че ли шества добрият популизъм. Въпреки че новото правителство на Джузепе Конти бе представено от проевропейската преса като лошо за страната и за ЕС, властта на Ботуша отрано подкрепи хората, обезпокоени от масовата безконтролна миграция в страната. 


По същия начин можем да коментираме и добрия популист от  Австрия Себастиан Курц, който също има много твърда и последователна политика по този въпрос. Колкото и да ни представят като популист унгарския премиер Виктор Орбан, той все пак може да се похвали с втория най-голям ръст на БВП в ЕС за второто тримесечие - 4.4 процента.

У нас обаче от години се подвизават лошите популисти, които уж искат да подкрепят обезпокоените хора, но в крайна сметка тази имитация бързо показва истинската си същност - зад всяка инициатива стои тесен партиен интерес.

Да вземем за пример последното извънредно заседание на парламента от тази седмица, което бе свикано заради кризата с фалиралия застраховател "Олимпик". Първоначално се създаде впечатлението, че правителството и Народното събрание ще се съберат, за да вземат някакво адекватно решение за обезщетенията на ужилените повече от  200 хил. потребители. Но бързо, бързо това "намерение" прерасна в битка между управляващи и опозиция.

БСП настоя да се свика  заседанието с очевидната цел социалистите да ни покажат за пореден път грешките на управлението и да си поразчистят пътя към властта. Където, ако седнат пак, със сигурност ще гледаме римейк на сериали от типа "батко и братко".

Хората от ГЕРБ пък отидоха в парламента само с един приоритет - да спазят повелята на Бойко Борисов и Владислав Горанов и да вземат главата на вече бившата заместник-шефка на КФН Ралица Агайн. Тъй де - да изгърми поредният бушон, проблемът да бъде заметен, а те да излязат сухи от мокрото.

Единственото решение,  засягащо потребителите на "Олимпик", до което се стигна, бе, че... ще се вземе решение в следващите дни...

И Патриотите  от седмици ни прожектират  един и същи филм - Волен Сидеров и Валери Симеонов воюват помежду си, защитавайки личните си интереси - вместо да воюват с коалиционните си партньори, за да прокарат увеличаване на минималната пенсия до поне 300 лв., както обещаха на избирателите си на последните парламентарни избори.

Представителите на ДПС също са ясни. Там винаги интересите на Делян Пеевски и Ахмед Доган са на първо място. После силите се насочват към получаване на повече пари за общините, оглавявани от  кметове на движението, и евентуално след това се грижат за турското малцинство, което ги  праща в парламента, за да се защитават интересите му.

"Воля"  на свой ред се превърна в абсолютно безгласна буква. Марешки и хората му като че ли само чакат Патриотите да развалят седянката, та и те да поседнат на държавната софра. За да може евентуално лидерът им да уреди свои хора на сладки държавни постове. Точно както беше подредил листите си за последния парламентарен вот - в тях бяха предимно приятели и роднини. Борбата с картелите и монополите още чака!

Излиза, че не само нашите популисти са лоши, ами направо - че политиците ни и за популисти не стават.

P.S. Впрочем рекламата на хазарта е нещо, което по-скоро дразни, отколкото безпокои хората. В Италия я премахнаха без уговорки и без излишни допитвания до Европейската комисия. У нас се получи точно обратното. Въпрос на популисти биха казали някои... 


Атанаси Петров, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар