Зима

Зима
Пролет

25 август 2018 г.

Данък "Безсилие"

Ако не можете да предложите на някого това, което иска, дайте му пари.
 
Така (поне засега) постъпва държавата с хората с увреждания месец след заплахата от масови протести.

Сметката обаче трябва да се плати от някого, а управляващите я връчиха на работодателите - като първо им залагат задължителни квоти за наемане на хора с увреждания, а след това ги глобяват за това, че не изпълняват задълженията си. Така всички компании в страната с над 20 служители може да се окажат в ситуация да наемат определен брой хора с увреждания или да заплащат наказателна такса от 30% от минималната работна заплата. Което си е налагане на нов вид данък от 153 лв. месечно на ненает човек при сегашния минимален праг.

Освен липсата на свобода при избор на служители и новата бюрокрация и финансова тежест събраните пари ще отиват за неясни цели във фонд без надзор на частния сектор или на хората, за които уж се прави.

Подобен подход може и да запълни част от недостига във вечно недофинансираната социална система, но ще създаде нови проблеми - например стимул за издаване на още фалшиви ТЕЛК-ове и нова порция настройване на една част от обществото срещу друга. В същото време при този дефицит на работна ръка в страната работодателите сами обясняват, че гледат на хората с увреждания като на потенциален трудов ресурс.

Но всеки бизнес е специфичен и ако някъде може да се наемат и 50 души с увреждания, в други компании и разкриването на позиция за един може да се окаже невъзможно. Затова по-работещо изглежда държавата да даде стимули вместо пореден данък. Или да се покаже в ролята на пионер, наемайки способните да работят хора с увреждания в обществения сектор, който управлява. 


Иначе следващата стъпка може да е просто роене на фирми с по 19 служители, което да затрудни и без това сринатия Търговски регистър.

Няма коментари:

Публикуване на коментар