Зима

Зима
Пролет

23 август 2018 г.

Корнелия Нинова: Пробите дойдоха и няма чума

"Надявам се някой ден прокурор да погали премиера Бойко Борисов по главата, включително за това, което причини на Странджа."
 
"Пробите дойдоха и няма чума - отговорност трябва да поемат премиерът Бойко Борисов и двамата министри Валентин Радев и Румен Порожанов."

Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на извънреден брифинг в централата на партията.

Червената лидерка призова двамата министри веднага да подадат оставки.

"Надявам се някой ден прокурор да погали премиера Бойко Борисов по главата, включително за това, което причини на Странджа", каза още тя, цитирана от "Фокус".

Тя припомни критиките на ГЕРБ към нея след като отиде при хората в Странджа, които загубиха животните си заради заразата.

"Днес се явявам пред вас в лицето и качеството си на главен превратаджия в държавата по думите на Цветан Цветанов", каза тя и цитира думите му: "Корнелия Нинова е виновна за чумата по животните".

"Докъде стигна преврата, до официалната информация, че изследваните проби в 3-километровата зона в Странджа няма чума. Два месеца след началото на проблема няма умряло животно от чума. Единствените умрели са убитите от режима на правителството", каза Нинова.

Тя припомни, че БСП вече предупреди, че няма доказателства за чума и попита кой ще понесе отговорността, ако чумата тръгне из страната.

"Днес г-н Порожанов се опита да прехвърли всичко върху директора на БАБХ. Трябва да се спре с този цирк. За Търговския регистър отговорността пое бушонът, г-жа Цачева си седи. За фалита на застрахователната дружество отговорността пое Ралица Агайн. Председателката на комисията видите ли не знаела. Сега насочват всички отговорности и стрели от сутринта към г-н Илиев", отсече Нинова.

Тя призова да се провери дали с акцията срещу чумата се прикриват получени субсидии от фиктивни земеделски стопани и източване на пари от бюджета.

"Остават много въпроси защо се случи всичко това, след като и специалисти и ветеринари, и Институтът към Министерство на земеделието обясняваше, че няма доказателства за наличието на чума", коментира Нинова.

Тя обяви, че социалистите ще искат по всички законови начини да се провери неофициална информация в две посоки.

"Първо, че с тези действия са искали да прикрият получени субсидии от фиктивни земеделски стопани за фиктивни животни. Второ, да се проверят по дати действията на министър Порожанов, дали всичко това не беше една подготвена акция за източване на средства от държавния и европейския бюджет", каза Нинова.

Тя поясни, че заповед от министър Порожанов е променена 20 дни преди да тръгне чумата.

"След това се появи обществената поръчка за фирма на компютърни специалисти да вземат едни пари, за да правят проби. Има ли в това предварително направен замисъл", попита още Нинова.


Няма коментари:

Публикуване на коментар