Зима

Зима
Пролет

23 август 2018 г.

НАТО: Действията ни в Източна Европа са отбранителни

"НАТО разположи 4000 войници в източната част на алианса, за да възпре евентуална агресия."
 
НАТО реагира на изказване на руския президент Владимир Путин, внушаващо, че силите на алианса в Източна Европа са заплаха за Русия, като заяви, че те не могат да бъдат сравнявани със силите, които разполага Москва, предаде Ройтерс.

"Действията на НАТО са отбранителни, съразмерни и съответстват изцяло на международните ангажименти на организацията", заяви говорителката на алианса Оана Лунджеску в имейл до Ройтерс.

"НАТО разположи 4000 войници в източната част на алианса, за да възпре евентуална агресия. Тези войски не могат да се сравняват с дивизиите, разположени от Русия. За разлика от алианса, Русия има войници в Украйна, Грузия и Молдова против волята на техните правителства", подчерта Лунджеску.

Говорителката опроверга също твърдения на Путин, че западният военен алианс отказва да обсъжда с Русия правилата за военните полети. Тя каза, че въпросът е предмет на разговори на много общи военни форуми като Съвета НАТО - Русия.

След среща с финландския си колега Саули Нинистьо Путин каза, че Русия е принудена да реагира на преместването на инфраструктурата на НАТО и появата на елементи от система за противоракетна отбрана на САЩ близо до своите граници. 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар