Зима

Зима
Пролет

17 август 2018 г.

Патриотите по пътя на Реформаторите

Личните взаимоотношения на водачите на Патриотите са напът да разбият техния блок

"Това е старата болест на българина - изисква от всички останали да спазват закона, но самият той не го прави." 

Тези думи на вицепремиера Валери Симеонов датират отпреди една година, когато той за първи път влезе с полиция в дискотеките "Бедруум" и "Оксижън", в "Слънчев бряг". Сега, година по-късно, излиза, че изказването му може да се отнесе по-скоро към неговия коалиционен партньор и лидер на "Атака" Волен Сидеров, определил акция "Тишина" едва ли не като незаконна...

Очевидно е, че двамата още не са си простили взаимните обвинения в лобизъм от края на миналия месец. И макар поредната им разправия да бе заслужено засенчена от сагата с рухналия Търговски регистър, то поредната патардия в "Обединени патриоти" изобщо не бива да се подценява.

Битката на интереси между Сидеров и Симеонов се пренесе по плажовете на българското Черноморие. Всичко, както е добре известно, започна със затварянето на дискотеката "Какао бийч", с която вицепремиерът води едногодишна битка. Бургаската районна здравна инспекция приложи чл.16а от Закона за защита от шума, според който "не се допуска озвучаването на открити площи на заведения за хранене и развлечения, разположени в жилищни зони и курорти, за времето между 23.00 и 7.00 часа". Странно или не, атакист №1 сметна запечатването на заведенията за защита на интересите на определени олигарси по морето и спретна запомнящо се шоу пред сградата на бургаското РЗИ.

Може би най-интересният щрих в цялата дандания са думите на Сидеров "Около акция "Тишина" витаят въпроси за корупция, за лобизъм, за двойни стандарти". Цялата тази информация със сигурност заслужава проверка от прокуратурата на Сотир Цацаров. Мощната антикорупционна комисия на Пламен Георгиев пък би следвало да проследи твърдението на лидера на "Атака", че "всеки, който дойде на власт, получава апартамент в "Свети Влас". И понеже неотдавна политиците подадоха имуществените си декларации, може би е редно да се свери кои от тях са декларирали и кои не имотите си в споменатия курорт.

Е, че тези институции няма да се занимават с разправиите между Сидеров и Симеонов, го знаем всички, но твърденията са, меко казано, смущаващи.

Това далеч не е първата сериозна караница при Патриотите, затова в по-общ план изглежда, че тази коалицията постепенно върви към споделяне на съдбата на стария "Реформаторски блок", който управляваше заедно с ГЕРБ при втория мандат на Бойко Борисов като министър-председател. Там десните вождове се изпокараха и в крайна сметка развалиха съюза, върнал надеждата на хиляди избиратели за трайно дясно участие в управлението на страната. Сега личните взаимоотношения на водачите на Патриотите са напът да разбият техния блок. Така че вече изглежда съвсем вероятно "Обединени патриоти" да не са обединени на вота за Европарламента през следващата пролет. И Сидеров, и Симеонов са застъпвали тази позиция в свои изявления.

Така или иначе, от помирението, на което станахме свидели преди няколко седмици в Министерския съвет, няма и помен. Което пък ни връща към думите на Сидеров от края на миналата година: "Ако не се свалим сами, няма кой."

 "Какаовият плаж" е новият музикален хит в интернет. Май само на Сидеров не му харесва
  
Атанаси Петров, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар