Зима

Зима
Пролет

7 август 2018 г.

Искам да съм магаре на остров Санторини!

Не можем и не смеем да посочим кой и какво тегне на вратовете ни и каква сила ни дърпа към земята, та сме по-ниски и от тревата...
 
Много се изприказва за двойния стандарт на ЕС при храните. 

Яли сме боклуците на съюза още от първия ден на приемането ни и продължаваме да ги ядем, въпреки пилотната програма на Еврокомисията за въпросния двоен стандарт. Благодарение на нея щяла да се придобие по-ясна представа кои продавани у нас европейски продукти са правени като за аборигени. 

За да се случи това обаче, трябвало да подаваме сигнали и с гражданско неподчинение да известяваме за проблема. Прецедент е, че това в България не се случва. Явно не си търсим правата и се примиряваме, отбелязва с горчивина евродепутатът Емил Радев.

Радев, без да ще, изважда на бял свят причината за състоянието на държавата и народа - примирението. Толкова примирени не сме били и под турско робство. Може би защото тогава врагът е бил разпознаваем и конкретен. Днес не можем и не смеем да посочим кой и какво тегне на вратовете ни и каква сила ни дърпа към земята, та сме по-ниски и от тревата.

Вдигаме рамене, когато вдигат данъците и акцизите. Свеждаме глави и започваме да пресмятаме как ще се отрази на семейния бюджет поредното покачване на цените на тока и парното. И дотук.

Управляващите правят сметки с колко да натоварят собствениците на стари автомобили, без да ги интересува, че новата кола е непостижим лукс за повечето българи. А застрахователите само мислят как да качат цената на "гражданската отговорност", сякаш това решава проблема.

Отиваме на избори с предчувствието, че всичко е загубено и нищо не може да се промени. Дори и когато изборите са предсрочни.

Апостола е смътен и горчив спомен във време, когато всички сме апостоли на примирението. И изобщо не ми е ясно какъв пример ще дадем на събратята ни от Западните Балкани. Даже македонците все пак си имат кауза, макар че им се смеем как са се хванали за Луната и реват със сълзи "Луно, Луно, земльо македонска"...

Хитрите гърци пак успяха да прекарат Брюксел и световните финансови институции  и да си осигурят още 10 години отсрочване на погасителния план. А на всичко отгоре да вземат и още 15 милиарда евро заем. Не си дават гърците кефа и това е. Продължават лежерно да си пият сутрешното фрапе, защото знаят, че Ханс от 7 часа сутринта работи вместо тях. 


Дотолкова са си надвили на масрафа, че са се загрижили за магаретата, дето разкарват туристите на Санторини. Кметството там предприело мерки за защита на дългоухите, за да бъде гарантирано благосъстоянието и доброто отношение към тях. Магаретата трябвало да стоят на сянка, докато почиват, да им се осигури достатъчно вода и храна, работните им часове да бъдат намалени, а собствениците, които не полагат грижи за своите питомци си,  да бъдат наказвани.

Примирението ще ни докара дотам, че ще мечтаем да сме магарета на остров Санторини.


Румен Савов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар