Зима

Зима
Пролет

12 септември 2018 г.

Европейският парламент задейства процедура срещу Унгария

Виктор Орбан: Искат да отмъстят на Унгария заради това, че унгарците са решили да не превръщат своята страна в страна на мигранти
 
Европейските депутати стартираха процедура, която може да доведе до санкции срещу правителството на унгарския министър-председател Виктор Орбан и отнемане правото на глас на страната в за това, че представлява опасност за демократичните ценности на Европейския съюз, предават AFP и Агенция "Фокус".

Това е първият случай в който парламентът в Страсбург предприема мерки според чл. 7 от Договора на ЕС, приети с 448 гласа за , 197 против и 38 въздържали се.

Евродепутатите одобриха доклад, в който се отчита постоянна заплаха за върховенството на закона в Унгария.

Подобен доклад ЕП изготвя за първи път. Документът е стъпка към задействането на чл. 7 от договора за ЕС срещу Будапеща. Ако в Съвета на ЕС 4/5 от министрите споделят опасенията на мнозинството евродепутати, може да се установи, че в Унгария върховенството на правото е под постоянна заплаха. Тогава Съветът може да издаде препоръки.

ЕК или една трета от държавите в ЕС може да предложат на Европейския съвет с единодушие да отчете тази заплаха. Тогава с квалифицирано мнозинство (55 на сто от държавите в ЕС, представляващи 65 на сто от населението в Общността) може да бъде отнето правото на глас на Будапеща, но същевременно Унгария ще бъде длъжна да спазва правото на ЕС (в чието обсъждане и приемане не участва). Премахването на тези ограничения също се извършва с квалифицирано мнозинство.

В документа пише, че Унгария създава опасност за нарушаване на европейските ценности и това оказва въздействие върху другите страни в ЕС и върху доверието помежду им. Изброени са 12 области, с които Будапеща е предизвикала тревога - конституционната и избирателната система; независимостта на институциите и правата на съдиите; корупцията и конфликтите на интереси; правото на неприкосновеност на личния живот и защитата на данни; свободата на изразяване; академичната свобода; свободата на вероизповедание; свободата на сдружаване; правото на еднакво отношение; правата на хората от малцинствата; основните права на мигрантите; икономическите и социалните права.

Това е първият случай, при който европарламентът се възползва от правото си на инициатива по тази тема. Процедурата по чл. 7 се използва изключително рядко: тя беше задействана за пръв път в края на декември 2017 г. срещу Полша по инициатива на Европейската комисия.

Все пак решението не е окончателно и се изпраща в Европейския съвет, където може да бъде блокирано дори от един глас. Ако бъде потвърдено и оттам, гласът на Унгария в ЕС се замразява. Засега обаче се очаква, че Италия ще бъде "против".

По време на дебатите вчера унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че "депутатите от Европейския парламент искат да въведат санкции срещу Унгария заради отказа ѝ да приема мигранти".

"В Европейския парламент мнозинството депутати подкрепя миграцията. Те искат да отмъстят на Унгария заради това, че унгарците са решили да не превръщат своята страна в страна на мигранти. Истината е, че са ни произнесли присъда, но аз ще защитавам Унгария срещу лъжливите обвинения“, обяви Орбан.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар