Зима

Зима
Пролет

8 септември 2018 г.

Ако не приемат трите оставки, значи гледаме цирк

Ако гумата на колата ти изпуска, трябва или да я смениш на място, ако имаш резервна, или да спреш и да чакаш пътна помощ.
 
Има и трети вариант - и той се казва голям инат: да продължиш да караш със спукана гума, все едно че нищо не се е случило и така... бързо да останеш само по джанта. 

В съвременната българска вътрешна политика обаче властта вече има само една възможност - да сменя бързо изпускащите гуми. Няма как да бъдат "залепени"  всичките натрупани  скандали.

След отказа да се приеме оставката на Теменужка Петкова и след върнатата оставка на социалния министър Бисер Петков, ако сега  вкупом и тази тройка - Валентин Радев, Ивайло Московски и Николай Нанков, остане  по местата си, това ще докара управлението на страната до положението "да кара по джанти". Защото решението вече е взето и за него продума заместник-председателят на управляващата партия и шеф на парламентарната й група Цветан Цветанов в редовния си гастрол в едно ТВ студио на 4 септември сутринта. Вторият човек в ГЕРБ ясно посочи, че премиерът е приел оставките на тримата министри след трагичната катастрофа край Своге, отнела живота на 17 души, но предстои парламентът  да ги гласува. "Премиерът прие оставките, но не сме стартирали процедурата. Парламентът трябва да гласува, когато одобрим заместниците им. В понеделник (10 септември - бел. ред) ще има нов коалиционен съвет и тогава ще се влезе в детайли”, каза Цветанов.

Така усетихме, че този път ни подготвят парламентарен цирк, а не шоу на равнище кабинет, какъвто бе случаят с Теменужка Петкова. Само че ако не си отиде поне един министър, наистина възниква усещането, че властта ще продължи напред към предстоящите европейски и местни избори по капли. Всъщност, както е тръгнало, преди тези избори май няма да има промени, въпреки крещящата нужда от реформи в отделни важни сектори на страната. Няма да има и някакъв опит за рестарт на системата, за смяна на погрешната посока на движение. Дори да има нови лица във властта, което е много вероятно, те нищо няма да променят.

Междувременно тече акцията с Ветко Арабаджиев и семейството му, сякаш дошла по поръчка, за да отвлече  вниманието от реалните проблеми на държавата. 


Интересно е само докога прокуратурата и службите ще служат за  подръчни материали за лепене на перманентно спуканите гуми на властта?


Хубен Ненчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар