Зима

Зима
Пролет

31 октомври 2018 г.

Австрия няма да са присъедини към пакта на ООН за миграцията

Себастиан Курц: Отнасяме се много критично към няколко точки от пакта за миграцията
 
Правителството на Австрия няма да подпише изготвеното от ООН световно споразумение за безопасна и законна миграция, обявиха днес канцлерът Себастиан Курц и вицеканцлерът Хайнц-Кристиан Щрахе, предадоха информационните агенции, цитирани от бтв.

В съвместно заявление те заявяват: „Австрия няма да са присъедини към пакта на ООН за миграцията”.

„Отнасяме се много критично към няколко точки от пакта за миграцията, сред които смесването на поискана защита и трудова миграция”, обясни канцлерът Себастиян Курц. По думите му някои текстове от документа представляват заплаха за националната сигурност на Австрия.

Така Виена се присъединява към Вашингтон, Будапеща и Канбера, които вече отхвърлиха т.нар. Глобално споразумение за безопасна, методична и регулирана миграция, прието по принцип през юли от всички 193 страни членки на ООН.

Окончателното подписване на споразумението е предвидено да стане на конференция на ООН в Маракеш, Мароко, на 10 и 11 декември т.г.

Кабинетът на Курц е против текстовете в споразумението, които предвиждат членове на семействата на мигранти да пристигат от чужбина, мигрантите да получават образование и здравни услуги, както и да се преселват хора, които страдат от промените в климата.

По този повод вицеканцлерът Щрахе от дясната Австрийска партия на свободата казва, че е „неприемливо” да се приемат мигранти въз основа на климат или бедност. „Това би довело до невъобразими политически последици по света”, заявява той.

Европейската комисия изрази днес съжаление от решението на Австрия, пише БТА. ЕК подкрепя споразумението, то не въвежда задължителни за държавите правила и е правно необвързваща рамка, посочи говорител на комисията. Той уточни, че споразумението ще бъде подписано на равнище държави, а не от ЕС като общност.

Съжаляваме за решението на австрийското правителство. Миграцията е световно прeдизвикателство и изисква световен отговор, добави говорителят.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар