Зима

Зима
Пролет

5 октомври 2018 г.

Минималната работна заплата отново скара синдикатите и работодателите

Все още няма консенсус по въпроса кое минимално възнаграждение да се определи първо – националното или това по браншове

Минималната работна заплата отново скара синдикатите и работодателите. 

Първите обвиниха вторите, че искат да намалят минималното възнаграждение. Според бизнеса пък фирмите сами трябва да определят колко да получават служители им в зависимост от икономическия сектор.

Работодателите и синдикатите все още не са постигнали консенсус по въпроса кое минимално възнаграждение да се определи първо – националното или това по браншове.

„Причината работодателите да настояват да се договарят първо заплатите по браншове е следната: договарят се минимални работни заплати и националната остава най-ниската договорена. Тогава може да слезем много надолу. А вече е решено, че от 2019 г. тя ще нарасне с 50 лева”, коментира в ефира на „Здравей, България” Ваня Григорова от КТ „Подкрепа”.

Теодор Дечев от Асоциацията на индустриалния капитал в България пък увери, че определяното от бизнеса възнаграждение не може и няма да падне под фиксираното от държавата.

„Няма да падне под 510 лева, но може да не се увеличи до 560, както е заложено в бюджета за следващата година”, коментира Григорова. И допълни, че синдикатите ще продължават да се борят за скок на минималната заплата, защото това бил единственият механизъм за повишение доходите на българите.

Дечев за пореден път подчерта, че бизнесът у нас към момента страда от остра липса на квалифицирани кадри. Това правело вноса на работници от чужбина неизбежен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар