Пролет

Пролет

27 октомври 2018 г.

Гарабед Минасян: Постоянно затъваме в блатото на европейската бедност

Държавният бюджет е много мощен инструмент за въздействие на икономическия растеж и има механизми за това, които обаче у нас не се използват
 
"С този бюджет, с това развитие на нашата икономика все повече задълбочаваме нашето затъване в това, което може да се нарече европейска бедност."

Това заяви по БНР проф. Гарабед Минасян от Икономическия институт при БАН.

"Нашият БВП на човек от населението се оценява някъде на около 7 хиляди евро. Средноевропейското равнище е около 30 000 евро. С тези темпове, с които се развиваме, тази дистанция ще се увеличава. И логично се питаме - докога ще бъде така? Не е ли обидно за нас като нация, като хора, като индивиди това, че постоянно затъваме в това блато на европейската бедност и няма спасение? Непосредствено преди нас, на предпоследно място, се намира Румъния и румънският брутен вътрешен продукт на човек от населението е например някъде около 9 500-600 евро, тоест с една трета повече от това, което ние произвеждаме", посочи проф. Минасян.


"Основен въпрос е може ли държавният бюджет да въздейства на икономическата активност вътре в страната или не може", подчерта икономистът. По думите му, държавният бюджет е много мощен инструмент за въздействие на икономическия растеж и има механизми за това, които обаче у нас не се използват. 

Гарабед Минасян отчита още "изключително засилващо се бягство на български капитали в чужбина". Той даде пример с първите осем месеца на настоящата година и изтъкна, че изработени и натрупани капитали от български граждани в размер на 3.1 милиарда евро са били изнесени в чужбина.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар