Зима

Зима
Пролет

29 ноември 2018 г.

Социален бюджет 2019: Мизерия

Ако трябва бюджета на държавното обществено осигуряване за 2019 г. да бъде обрисуван с една дума то това е „Мизерия“.
 
Отново.

Увеличение на осигурителната тежест чрез по-висок минимален и максимален осигурителен доход, таван на новоотпусканите и стари пенсии и замразяване на обезщетенията за безработни и гледане на дете, както и болничините. 


Това накратко е бюджетът на държавното обществено осигуряване за 2019 г., който беше представен от управляващите като най-социалния досега и премина през Народното събрание след серия от скандали.

Какво се увеличава

Голямата изненада в предложения от управляващите бюджет е увеличението на максималния осигурителен доход – от 2600 лв. на 3000 лв. Това е отказ на ГЕРБ от заявеното намерение в началото на управленския мандат, че максималният осигурителен доход няма да бъде променян. Увеличава се и минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица. Той се вдига на 560 лв., което е логично заради промяната и на минималната заплата. Предложението на правителството чисто формално беше толкова да стане и за земеделските стопани и тютюнопроизводителите.

Това разбира се не мина през Народното събрание, където управляващите великодушно се съгласиха с волята на ДПС, чиито електорат най-вече би бил засегнат, и в крайна сметка минималните осигуровки за тези категории догодина ще се правят върху 400 лв.

От 1 юли 2019 г. всички пенсии ще бъдат индексирани с 5.7%. От същата дата минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст става 219.43 лв., при 207.60 лв. до преди промянта. До 1 юли догодина таванът на пенсиите, включително за новоотпусканите, ще бъде 910 лв. Това също е промяна от плана на ГЕРБ, защото до влизането в сила на Закона за бюджета на общественото осигуряване за 2019 г. се предвиждаше да няма ограничение.

Пак от 1 юли 2019 г. максималната пенсия става 1200 лв. Гласувано беше занапред тя да бъде 40% от максималния осигурителен доход, вместо досегашните 35%. Средната пенсия трябва да бъде 386.2 лв.

Какво се замразява

Минималното дневно обезщетение за безработица и през следващата година остава 9 лв. Максималното също се запазва без изменение – 74.29 лв. За втората година от отпуска за отглеждане на дете до 2 г. майките ще получават по 380 лв. месечно.

Запазването на нивото на това обезщетение е представяно от управляващите като мярка срещу кризата за кадри на пазара на труда.

Няма промени и в условията по изплащането на болничния. През първите три дни той е за сметка на работодателя, а от четвъртия нататък разходите поема Националният осигурителен институт.


Мирослав Иванов,  Transmedia.bg 

Няма коментари:

Публикуване на коментар