Зима

Зима
Пролет

29 ноември 2018 г.

Доналд Тръмп няма да се среща с Владимир Путин в Аржентина

Задържаните от Русия украински моряци бяха прехвърлени в затвор в Москва
 
Американският президент Доналд Тръмп обяви, че заради кризата в Украйна отменя срещата си с руския си колега Владимир Путин на форума на Г-20.

Тръмп се надява да се срещне с Путин, когато бъде намерено решение на ситуацията. Това съобщи Ройтерс.

До момента Кремъл не е получил официална информация за намерението на американския президент, предаде ТАСС, като цитира прессекретаря на руския държавен глава Дмитрий Песков.

Той подчерта, че Путин не е променял плановете си за участие в започващата утре в Буенос Айрес двудневна срещата на върха на Г-20.

"Летим за Аржентина. Досега видяхме само туит и медийни съобщения (за отмяната). Официална информация нямаме", посочи представителят на Кремъл.

Той отбеляза, че ако Тръмп действително е отменил срещата си с Путин, руският президент "ще има няколко допълнителни часа в програмата си за полезни срещи в кулоарите" на форума.

Междувременно задържаните от Русия украински моряци бяха прехвърлени в затвор в Москва, предаде днес Франс прес, цитирайки двама от адвокатите на моряците. "Те са прехвърлени в затвора Лефортово в Москва", заяви адвокатът Джемил Темишев.

"Украинските моряци бяха прехвърлени в Москва със самолет" днес следобед, каза Емине Авамилиева, която също е адвокат на моряците.

Според Джемил Темишев той и другите адвокати на задържаните украинци са опитали да се срещнат с клиентите си в ареста в Симферопол, но не са получили разрешение да влязат при тях.

Двамата адвокати не уточниха дали всички 24 задържани в неделя украински моряци са прехвърлени в Москва.
 

Съдът в Симферопол постанови временното задържане на украинските моряци до 25 януари, припомня Франс прес.

По-рано украинският президент Петро Порошенко заяви, че правителството на страната ще наложи ограничения на руски граждани в отговор на задържането на три украински военни кораба и техните екипажи, предаде Асошиейтед прес.

Порошенко написа в Туитър, че въведеното тази седмица за период от един месец военно положение в някои части на Украйна няма да ограничи пътуванията, тегленето на пари или покупката на валута от украинците, но спрямо руските граждани ще има някои ограничения.

"Ще има ограничения спрямо руските граждани, които вярвам, че са напълно оправдани", посочи Порошенко без да уточнява в какво ще се изразяват тези мерки.

Украинските власти вече отказаха да допуснат на украинска територия голям брой руски граждани след инцидента край бреговете на Кримския полуостров през уикенда, отбелязва Асошиейтед прес.

Украинската гранична служба съобщи днес, че ще разрешава само на украински граждани да влизат в Крим, по силата на военното положение, предаде Ройтерс.

"В съответствие с въвеждането на военно положение административната граница с временно окупирания Крим може да бъде пресичана изключително и само с предявяване на украински документи за самоличност", каза говорител на службата.



Няма коментари:

Публикуване на коментар