Зима

Зима
Пролет

15 ноември 2018 г.

Да отгледаш кадри

Българският бизнес често се оплаква, че няма работна ръка, квалифицираните кадри липсвали, а тези, които са на линия, не искали да работят за малко пари. 


Така цъкат с език пред малкия екран.

Човешко е да искаш да работиш по-малко и да получаваш повече. Но добрите практики винаги са в баланса и той трябва да се намери. Затова кадрите, особено ръководните, са много важни и решаващи, както казва един известен активист от времето на ВОСР. Картината, която се очертава, не е розова – българите не искат мигранти, но те и мигрантите не искат у нас, а и всеки, който може, бяга в чужбина, където взема много повече пари, а и рядко е по-зле битово.

Бизнесът иска от държавата да помогне – този закон да промени, онзи режим да облекчи, и правилно – администрацията трябва само да регулира. Най-голямата активност обаче остава за бизнеса, защото както знаем – проблемът на давещия се е проблем на самия него. Печалбите не ги прибира нито държавата, нито работниците. Явно в цялата схема някой се прави, че не иска да знае за сериозната европейска конкуренция, в която работят българските фирми, и това, че у нас икономиката за щастие отдавна не е планова. Това дава отговор защо работниците не стоят и не чакат нашите работодатели да достигнат до извода, че трябва да повишат заплатите или да увеличат облагите. Нужни са машини, за да се увеличи производителността на труда. Защото пределът на един работник с две ръце се достига много бързо що се отнася само до организация на труда. Единствено инертността на наемниците все още налива вода във воденицата на лошите работодатели, но тази задвижваща сила ще намалява все повече и повече.

Често чуваме и че нямало производителност, нямало обучени кадри. Но колко деца в неравностойно положение са получили стипендии или помощ, за да ти се отплатят след това.

А що се отнася до кадрите - ами като им е толкова ценен един кадър, ще намериш начин да го задържиш – ще му осигуриш квартира, като не можеш да му вдигнеш заплатата, защото наистина всяко нещо си има икономическа цена. Големи резерви от хора има в държавната и общинската администрация заради раздутия щат, сравнено с други европейски държави. А защо хората се натискат да бъдат на държавна работа? Не толкова за пари, а главно заради гарантираните им в много по-голяма степен права. Осигуряването на добри условия на труд и почивка е една много сериозна резерва на работата в частния бизнес, която само в чуждите фирми у нас е на ниво, като изключим може би шивашкия сектор. 


Работници и служители в туристическия сектор няма, няма и да има. Трябва да се търсят, да се отглеждат и да се формират, а който в бизнеса не се справя - просто ще фалира. Това е логиката на пазара.


Тодор Господинов, "Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар