Зима

Зима
Пролет

17 ноември 2018 г.

Борисов + Пеевски + Цацаров = Ние, държавата

Премиерът призна публично, че заедно с главния прокурор и силния човек в ДПС атакуват хора и медии
 
Една изтървана реплика на премиера Борисов на практика потвърди опасенията на Европейската комисия, че независимите медии в България са под силен натиск и това застрашава функционирането на демокрацията.

На заседанието на правителството, на което се обсъжда мониторинговия доклад на ЕК за напредъка на съдебната реформа, министър председателят Борисов казва пред министрите и журналистите: "Олигарх си създал медия, за да защитава това, което е откраднал, после ние не можем да го пипнем ли?"

Ключовата дума тук е "Ние". Съзнателно или не, за пръв път Борисов публично се идентифицира с тезите, лансирани публично от медиите на Делян Пеевски и от главния прокурор Сотир Цацаров. Досега премиерът заемаше удобната поза на страничен наблюдател, който не може да се намесва в работата на независимата прокуратура, на независимата КПКОНПИ и на още по-независимите медии на депутата от ДПС. Механизмът е публично известен на всички - медиите на Пеевски започват масирана клеветническа кампания срещу някой неудобен на властта, а прокуратурата и КПКОНПИ и превръщат в правна репресия медийните клевети. Мишена на тази организирана репресия винаги са били независими от властта медии, магистрати, политици и обществени активисти.
Сега за пръв път Борисов публично признава, че е част от групата за тормоз. "Ние" са той лично, правителството, Пеевски, Цацаров и контролираните от тях второстепенни герои. Нещо повече, очевидно под въздействието на интензивното общуване в споменатата група, премиерът също си позволи да се постави над съда. И сега дължи обяснение на обществото - кой какво е "откраднал", съдът произнесъл ли се е и коя медия е създадена с цел да защитава "откраднатото".

За Брюксел картината изглежда другояче. "Способността на медиите и на гражданското общество да търсят отговорност на властващите в плуралистична среда, свободна от натиск, представлява важна основа за осъществяването на реформите, обхванати от Механизма за сътрудничество и проверка, и като цяло е основа за по-добро управление", се казва в оповестения доклад. 


И още: "Медийната среда е от особено значение за независимостта на съдебната власт на фона на целенасочени атаки срещу съдии в някои медии, свързани с непрозрачни интереси и трудности при намирането на ефективни средства за правна защита".

Отговорът на Борисов? "Ние сме обсадени, показват се средни пръстове, членове на кабинета се наричат "мърши" и това не се цензурира, показва се в най-гледаното време. После нямало свобода на медиите", възмущава се премиерът на репортажите от зачестилите и разрастващи се протести.

На какво всъщност се гневи Борисов - че не могат "да пипнат" и протестиращите по същата схема? Жалко, че не го пише точно в любимата му книга, иначе щеше да знае: че като смачкаш опозицията, народът се превръща в опозиция.



Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар