Лято

Лято

22 ноември 2018 г.

Немскоезичната литература е в центъра на Панаира на книгата

Основните немскоезични държави - Германия, Швейцария, Австрия и Лихтенщайн ще представят разнообразна съвместна програма

От 11 до 16 декември 2018 немскоезичната литература е в центъра на 46-то издание на Софийския международен панаир на книгата: под мотото „Четири страни - един език“, съобщават организаторите.

Основните немскоезични държави - Германия, Швейцария, Австрия и Лихтенщайн ще представят разнообразна съвместна програма на популярния български панаир. Успоредно ще се състои и шестият Софийски международен литературен фестивал, в рамките на който единадесет немскоезични писатели и двама лектори ще посетят българската столица.

„Ние поддържаме дългогодишни много добри контакти с българските издатели – интересът към немскоезичната литература в България е много голям“, споделя Бербел Бекер, която ръководи международната програма на Франкфуртския панаир на книгата. „Немският е най-разпространеният език в България след английския и руския. Ето защо сме много радостни, че Софийският панаир на книгата подготвя за нашите немскоезични писатели голяма сцена“.

„Целта на нашата програма е да изградим мостове: между писатели от немскоезичните държави и техните български колеги, а също между издатели, литературни агенти и преводачи от двете страни. Студенти и почитатели на литературата, деца, младежи и възрастни: за всички има място при нас“, твърди Енцио Ветцел, директор на Гьоте-институт България.

Катя Алвес, Лукас Берфус, Забине Бокмюл, Шерко Фатах, Дагмар Гайслер, Кристоф Хайн, Йонас Люшер, Роберт Менасе, Марион Пошман, Фердинанд Шматц и Илия Троянов ще разговарят с български автори и с публиката. Брита Юргс от издателство „AvivA“, която е и председател на фондация „Курт Волф“, ще сподели своя поглед върху начина на работа на независимите издатели.

Програмата, посветена на немскоезичната литература в Националния дворец на културата в София, ще бъде допълнена от изложбата „Buchschmuck“. Изложбата на Гьоте-институт България показва илюстрации и корици на немскоезични книги, изработени и проектирани от млади български илюстратори и графични дизайнери.


Няма коментари:

Публикуване на коментар