Зима

Зима
Пролет

22 ноември 2018 г.

Когато и да бъде разпуснато 44 НС, ще е късно

И така, честита ви Марияна.

Да, и вие като мен едва ли знаете коя е Марияна, но сега ще имате време да разберете, защото тя вече ни е вицепремиер.

На мен, на теб, на вас и на нас.

Ако Борисов отиде да се среща с държавния глава на Бурунди, госпожа Марияна ще го замества.
 

Ако след среща на високо равнище в Брюксел завали силен дъжд и самолета не може да излети два дни, тя ще управлява вместо него.

Та честито ви и да отдадем нужната почит към Марияна.

А сега към парламента.

Към онова, което имаме като 44 НС.

Направих си труда да изгледам целия дебат по повод оставката на Валери Симеонов и назначаването на бившата шефка на кабинета му на неговото място.
 

Впрочем, добре, че тя се е навила, че ако не беше, току виж НФСБ да бяха предложили секретарката или пък дамата, която почиства кабинета след напрегнат трудов ден.

В парламента се случиха няколко възлови неща:

- гласуването на оставката и гласуването на новия вицепремиер не бяха разделени, а се случиха заедно – демек – ако гласуваш против, понеже не те кефи предложението на ОП, ще понесеш упрека на гласоподавателите си защо не си гласувал „ЗА“ оставката… и обратното…

- дебата беше смешен, рахитичен и се занимаваше с жизненоважни теми като – кой създаде олигархията, кой ограби КТБ, кой падна след протести, кой уши байряка, кой сега до теб заспива…
 

Интересното е, че всички, които се караха са замесени във всичките тези важни за дебатиране теми, но си размахваха пръст като детска учителка от средата на 50-те години на 20 век пред портрет на бай Вълко Червенков

- Цветанов се караше на собственият си представител на парламентарната трибуна

- Корнелия… бе нещо каза, ама не помня и аз какво

- Марешки направи реклама на аптеките и бензиностанциите си – 5 минути в ефира на всички, които го излъчваха по това време

- Борисов не дойде – така де, какво да си губи времето с някакъв си дебат за някакъв си кабинет, който пък на всичкото отгоре е и негов

- АТАКА въобще не влязоха в зала… За сметка на тях една доста симпатична депутатка от ВОЛЯ изнесе кратка реч на чист варненски, питайки „Туй ней лйи чиачър, дйет гу наблюдавъми“, а когато напорист батка социалист и направи реплика – „А вие как ще гласувате днес“ – тя от място каза, чйе нйемъла дуплйикъ.

В крайна сметка се появи таранът днес – вицепремиерът Каракачанов, който дръпна пламенна реч от трибуната, която обхвана времето от Робеспиер до Орешарски.
Речта беше толкова силна, че на мен ми падна една пломба и сега трябва да ходя на зъболекар, но това е друга тъжна тема.

Това май беше всичко.

После парламента гласува, новата вицепремиерка даде брифинг, в който каза, че пари за майките ще има, когато се срещне с бизнеса и синдикатите и така ще подобри икономическата обстановка у нас.

Има ли изводи от днес?

Извод едно – когато и да бъде разпуснато 44 НС, ще е късно.

Извод две – кабинета приключи. Коалицията ГЕРБ – ОП може би си мисли, че всичко е наред, но просто все още не си дава сметка, че нещата свършиха именно днес.

Оттук нататък предсрочните избори са само въпрос на време и това съвсем не е шега.
Назначението на вицепремиер-министър Марияна е обида за българската демократична система.

Но поне от цялата история има поука – след като Гинка стана собственик на ЧЕЗ, а Марияна е втори човек в управлението на страната, то българската мечта вече е много по-яка от американската мечта.

И на финала една надежда.
 

Скъпи мои приятели!
 

Направете така, че никога повече да не пиша подобни статуси!
 

От сърце ви моля!
 

Не ми се пише за дъното.
 

Давайте да се отлепяме от него!


Венци Мицов

Няма коментари:

Публикуване на коментар