Зима

Зима
Пролет

18 ноември 2018 г.

Никола Груевски – един бежанец, който е добре дошъл за унгарския премиер

На Балканите някои политици – например в България и Сърбия, следят ситуацията внимателно и в тях се затвърждава усещането, че Орбан е надежден

Бившият македонски премиер Никола Груевски предприе смело бягство в Будапеща, където му бе позволено да влезе в страната без никакви проблеми и незабавно да подаде молба за убежище. 


Защо обаче Унгария помага на един престъпник е въпросът, на който търсят отговор в редакцията на водещия германски ежедневник Die Welt в обширна статия, посветена на скандала в югозападната ни съседка.

Изданието припомня наличната към момента информация за бягството на Груевски и възможните маршрути, по които може би е достигнал до територията на Унгария. Припомня се, бившият лидер на ВМРО-ДПМНЕ е заявил желанието си да пътува до Будапеща и да кандидатства там за политическо убежище в „унгарска дипломатическа мисия извън Македония“. Следва справка на Die Welt за присъдата по делото „Танк“, която Груевски получи и кратка ретроспекция на събитията до 13 ноември, когато се разбра, че бившият македонски премиер е в Будапеща. „Оттогава насам всичко е официално“, подчертават от редакцията.

В сряда тази седмица унгарските власти потвърдиха присъствието на Груевски в страната, а на следващия ден бяха обявени и подробности. Противно на правилата, на Груевски му е позволено „да се позове на съображения за сигурност", за да подаде молбата си за убежище директно в имиграционната служба в Будапеща ю. Изключението е допуснато „предвид факта, че той беше премиер на Македония десет години".

Нормалната процедура за подаване на молби за убежище предвижда това да се случва само в унгарските дипломатически мисии или в т.нар. транзитни зони на сръбската граница, припомня германският вестник.

Разпитът на Груевски в Будапеща е „отнел много време", твърдят унгарците. В петък говорителят на правителството Золтан Коваш цитира мотивите, дадени от Груевски за молбата му за убежище - той е получил заплахи за живота си и съдебните процеси срещу него не са „справедливи". В същото време Коваш подчерта, че не „правителството", а „компетентните органи по сигурността", са взели решение да доведат бившия македонски премиер в Будапеща.

Това са фактите, но все още има много въпросителни. Например, как Груевски може да пътува, след като македонските власти са конфискували паспорта му? Личната му карта е достатъчна, за да влезе в Албания, но за преминаване през външните граници на ЕС е необходим паспорт.

Три са възможните теории: както много други македонци, Груевски може да има и български паспорт. България разглежда всички македонци от славянски произход като българи и затова имат право на паспорт, пояснява редакцията.

Възможно е обаче Груевски да е разполагал с няколко служебни паспорта – това не е необичайно за дипломатите и политиците. Или той е пристигнал със специално разрешение от Министерство на вътрешните работи в Будапеща. От отговора на този въпрос особено много се интересуват унгарците.

Друг въпрос е дали влизането му в Унгария е в съответствие с местното законодателство. Вероятно не - самото правителство говори за „изключение" поради извънредния характер на аферата. За такова изключение обаче от пръв поглед изглежда, че няма правно основание.

Най-важното обаче е дали бягството на Груевски е предварително обсъдено и планирано с унгарския премиер Виктор Орбан? Официално правителството твърди, че няма нищо общо с бягството или влизането в страната на бившия македонски министър-председател. Но никой в Унгария наистина не вярва, че Груевски е изпробвал късмета си без конкретна надежда за успех. Ако Орбан има пръст в ситуацията, защо му е да защитава македонците?

Лидерът на кабинета в Будапеща често е помагал на Груевски в миналото. Бизнесмени от неговото обкръжение му помогнаха да създаде десни популистки медии. Но сега, когато е осъден, Груевски е опасен. Защитата му носи единствено политически негативи. Или?

Едно от възможните обяснения е дългосрочната стратегия на Орбан за Балканите. „Той смята, че по-рано унгарските крале са възприемали Балканите за техен район на влияние. Целта му е да изгради дългосрочни позиции и мрежи с посланието, че страните от региона може да разчитат на него при нужда“, твърди анализатор, цитиран от редакцията на германския вестник.

Аферата „Груевски“ носи на Орбан политически капитал. САЩ се разгневиха и настояха бившият премиер на Македония незабавно да бъде предаден на правосъдната система в страната му. Но на Балканите някои политици – например в България и Сърбия, следят ситуацията внимателно и в тях се затвърждава усещането, че Орбан е надежден.

Груевски не може да получи убежище в Унгария съгласно действащия закон. Но процедурите около молбата му за убежище ще се проточат вероятно с месеци, твърди Die Welt.



 Агенция "Фокус"

Няма коментари:

Публикуване на коментар