Зима

Зима
Пролет

3 ноември 2018 г.

Истинската корупция по високите етажи

Напоследък прокуратурата се държи като човек, събудил се след 10-годишна кома.
 
Без значение дали става дума за акциите срещу Арабаджиеви или Баневи, или последната активност за българското гражданство, опитите на държавното обвинение да убеди обществото, че става дума за точно ей сега открити нередности изглеждат нелепо.

Също така изглеждаха зам.-главният прокурор Иван Гешев, председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев и неговият заместник Антон Славчев, когато в сряда дадоха пресконференция за акцията в агенцията за българите в чужбина. Сякаш всички трябваше да забравят, че Гешев е в специализираното правосъдие от 2012 г., Пламен Георгиев работи по антикорупцията от 2010 г., а заместникът му освен всичко останало е бил първо шеф на дирекцията за миграция в ДАНС (до която е трябвало да стигат сигналите за незаконно българско гражданство), а после и на тази за борба с корупцията, която е трябвало да им противодейства.

Парадоксалното е, че дори разследването на злоупотребите с даване на българско гражданство е показателно за неефективната система за борба с корупцията. Вижте само съдбата на тези, които са се опитвали да повдигат проблема през годините. Те не само са мачкани, а тези, които са ги мачкали, са се издигали нагоре в йерархията.

Есенните акции на прокуратурата всъщност са именно сигнали за корупция. Те са претоплени сюжети, които отдавна е трябвало да намерят своя институционален отговор. 


А липсата на такъв през всичките тези години значи само едно - корупция.


Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар