Зима

Зима
Пролет

6 ноември 2018 г.

България е нежелана за партньор в ЕС

България е нежелан партньор в рамките на Европейския съюз, не участва в нито една неформална група държави с общи интереси  и си сътрудничи само с Румъния.

Това показва проучването EU Coalition Explorer на Европейския съвет за външна политика, цитирано от „Дневник“.

Проучването показва в какви връзки са 28-те държави членки на ЕС, как си взаимодействат по ключови въпроси. То е проведено измежду 800 професионалисти в областта на политиката и европейските дейности – учени, правителствени служители, политици, представители на медиите и др. От България са участвали 36 души – повече от всички други държави.

Участниците са били попитани с кои други страни правителствата им биха избрали да си сътрудничат по европейски въпроси, кои държави имат същите дългосрочни интереси и кои откликват и сътрудничат. Сред въпросите са и такива за най-разочароващите партньори и кои са отдадени на европейската интеграция.

В общата класация България се намира на 24-о място по отношение на общия коалиционен потенциал. Зад нея са само Малта, Словения, Хърватия и Кипър. Най-висока позиция тя регистрира по отношение на отдадеността си на интеграцията (17-о място). Деветнадесето място страната заема по отношение на общата политика за миграцията.

Анализът показва, че двустранните връзки България са основно само с Румъния. Данните сочат, че 6% от анкетираните участници в Румъния са отбелязали, че правителството им би се свързало със София по европейски въпроси. Останалите, които сочат България са 2% от австрийците, 1% от унгарците и 1% от шведите. България поставя Германия и Франция като най-важните си партньори, следват ги Австрия, Румъния и Гърция.

На въпроса с кои държави имат дългосрочни общи интереси България е посочена от 12% от респодентите в Румъния, 6% от тези в Хърватия и по 4% от Гърция и Унгария. Българската позиция поставя Румъния на първо място, следвана от Германия и Унгария.

На въпроса кое правителство откликва и с него е лесно да се работи българското споменават 8% от запитаните в Румъния и 4% от тези в Гърция.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар