Зима

Зима
Пролет

3 декември 2018 г.

Левичарят Андрес Мануел Лопес Обрадор пое Мексико

„Нямам право да подведа народа. Това не е смяна на правителството, това е смяна на политическия режим” – провъзгласи в речта си при встъпването в длъжност новият президент на 130-милионната държава

Най-голямата испаноезична държава – 130-милионното Мексико, за първи път в историята си получава отчетливо ляв президент, който обявява неолиберализма за главен виновник за всички беди в страната и си поставя за цел промяна на системата. 


Това е 65-годишният Андрес Мануел Лопес Обрадор, който на 1 декември встъпи в длъжност и получи президентската лента на тържествена церемония в Националния конгрес.

В обширното си слово той направи обзор на своята амбициозна социална програма и на намеренията си да забрани фракинга и ГМО, а като специален акцент открои борбата с корупцията, подчертавайки: „Нищо не е нанесло повече щети на Мексико от непочтеността на управляващите и на малцинството, което се облагодетелства от влиянието си. Нямам право да подведа народа на Мексико. Нищо материално не ме интересува и не ме привлича упражняването на власт. Наясно съм с големите очаквания на мексиканците. Това не е смяна на правителството, това е смяна на политическия режим.”

В същото време АМЛО (както е популярното прозвище на новия президент, идващо от първите букви на имената му) изненада неприятно мнозина като във встъпителната си реч даде да се разбере, че няма да стане инициатор за съдебни дела срещу своя предшественик на президентския пост – досегашния държавен глава Енрике Пеня Нието, който също беше в президиума на церемонията. Пеня Нето е обвиняван от критиците са в корупция и още при влизането му в Конгреса опозиционни депутати го посрещнаха с плакати, в които му се заканваха със затвор. Голяма черна точка в управлението му е и драмата с 43-ма студенти от Айотсинапа, които”безследно изчезнаха” през 2014-та. Подозренията са, че са били убити погрешка при разчистване на сметки между престъпни кланове, свързани с държавни наместници.

Когато АМЛО заяви в речта си, че „никой няма да бъде преследван” при управлението му, че просто трябва да се сложи точка на досегашното и да се започне на чисто, залата на Конгреса реагира с ропот. А депутатите от дясната партия PAN, която бе в опозиция и на управлението на Пеня Нието, започнаха високо да броят от едно до 43 – нещо обичайно за митингите, редовно настояващи за изясняване на съдбата на 43-мата студенти, които обаче PAN досега никога не е подкрепяла. Впрочем, един от бившите президенти точно от тази партия – Фелипе Калдерон, носи голяма отговорност за разрастването на насилието в страната, защото именно по време на неговия мандат (2006-2012 г.) армията беше оторизирана да „въвежда ред”, а това само умножи същото това насилие.

След церемонията в Конгреса и преди да влезе вече като държавен глава в Националния дворец на Площада на конституцията, наричан често и „Сокало”, АМЛО участва в още едно вълнуващо събитие на самия площад.

 Представители на индиански и селски общности връчиха на новия президент и Жезъла на управлението. Снимка: El Pais

На специално издигната там сцена се бяха събрали представители на всички индиански и селски общности, населяващи Мексико, които му връчиха символичния Жезъл на управлението. И му заявиха: „Искаме да ни имате предвид в плановете си”. Събралото се на площада многохилядно множество приветства възторжено новия президент. А той се обърна към хората така: „Не ме оставяйте сам, защото без вас не струвам нищо”.

Андрес Мануел Лопес Обрадор приветства депутатите, след като вече е приел президентската лента. Снимка: El Pais


Къдринка Къдринова, Baricada.org

Няма коментари:

Публикуване на коментар