Зима

Зима
Пролет

28 декември 2018 г.

България отново е в графата "скромен иноватор"

За последните четири години постиженията на страната в областта на нововъведенията не са се променили

Според иновационния индекс за 2017 България за поредна година разделя титлата "Скромен иноватор" с Румъния. 


Двете страни изостават дори от Хърватия, която се присъедини към ЕС пет години след тях, отчита традиционният доклад "Иновации.БГ 2018" на фондация "Приложни изследвания и комуникации", оценяващ състоянието и потенциала за нововъведения на българската икономика.

"Европейското иновационно табло показва, че България е загубила инерция за постигането на изпреварващ напредък. Ако допреди няколко години по-слабо развитите в иновационно отношение държави поддържаха по-бърз темп на напредък с цел преодоляване на сравнителното изоставане и скъсяване на дистанцията с водещите иноватори, тази тенденция вече е прекратена", обобщава проф. д-р Теодора Георгиева, председател на експертния съвет по иновации към фондация "Приложни изследвания и комуникации".

Забавят се и усилията за провеждане на благоприятстващи иновациите политики, задълбочават се вътрешните дисбаланси между регионите на страната – налице е подобряване в позициите на Югозападна и Южна България на фона на продължаващо влошаване на показателите за Северна и Североизточна България, отчита "Иновации.БГ".

Иновационният потенциал на европейската икономика като цяло се подобрява. Това се дължи на по-високите стойности на иновационния индекс на държавите, които са в групата на "водещите иноватори" – резултат от дългосрочно ориентирана устойчива политика. Ръст регистрират и държавите от групата на "силните иноватори" с изключение на Германия, която отстъпва позициите си в първата група за сметка на Люксембург. Подобряването на иновационния индекс е в сила за общо 18 държави членки, изпреварващо с над 20 пр.п. за Литва и с над 15 пр.п. за Малта. Най-драстичен е спадът при Кипър (-9.2 %) и Румъния (-14%).

В друго международно изследване на иновационния потенциал на националните икономики – Global Innovation Index 2018, България се нарежда на 23-о място през 2018 - спад от 22-ото през 2017 г. След България в тази класация се нареждат Полша, Гърция и Румъния.

За последните четири години постиженията на страната не са се променили. Съотношението между резултатите на изхода и усилията на входа на иновационната система се запазват. Минималните размествания в класацията са по-скоро резултат от структурни промени в обхвата на изследването (различен е броят на включените в анализа държави), както и на промени в представянето на останалите държави в близкото на България обкръжение, обобщава "Иновации.БГ".




Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар