Зима

Зима
Пролет

15 декември 2018 г.

Трудното бягство от автентичната тъпота

Оказва се, че едно от най-висшите умения в този живот е да избягаш от идиотщината.
 
Българите сме народ с доста достойнства, но това не е сред тях. Дори я наслагваме.

Да кажеш, че ни липсва исторически опит, няма да е вярно, но експериментите продължават. Ще посоча два примера - единият е битово-обществен, а другият - исторически катастрофален. Не знам дали друг народ има подобна песен в градския си фолклор като „Канят ме, мамо, на тежка сватба, на първо либе млад кум да стана“. Ама това от пръв прочит е емоционален садизъм и духовна лоботомия. Безспорно ясно е, че подложен на тази извратенящина, от лирическия герой ще стане завършен идиот. На всичкото отгоре публиката го разбира и харесва гърчовете му! В духа на Холивуд направо го виждам като сериен изнасилвач и убиец в някаква класика от типа „Целуни момичетата“ с Морган Фриймън.

Втората класическа идиотщина, но с много зловещи последствия, е обявената преди 77 години „символична война“ на САЩ и Англия през Втората световна война, без България да има подобно задължение по Тристранния пакт. Резултатът от „символиката“ е, че през януари родният ми град София е направен на качамак, за жертвите направо ми е тежко да говоря. С две думи – от идиотщината има дълготрайни и тежки последствия, независимо малко или много невинна изглежда на пръв поглед.

Ето такъв ненадеен и мощен идиотски десант бе направен в едно столично училище, където обявиха, че ако не си вземеш детето до 18 часа, ще го оставят в районното полицейско управление. Това е типичен пример на „тъпота с взлом“ според блестящите Илф и Петров. Не знам на кой реинкарниран Антон Макаренко, на кой баданаркаджия на „Педагогическа поема“ е хрумнало това.

Ще напомня – от училище се взимат малки деца. Пъпчивият гимназист, оцеляващ сред вулкан от хормони, най-малкото не иска никой да го взема след часовете. Представете си невръстни хлапета след 8 учебни часа, където оцеляването също е на ниво, да попаднат във вечерния уют на районното управление. Полицаите, защото нямат друга работа, какво да ги правят – да ги разхождат с патрулки, да им показват пищови или клетките с буйстващи наркомани, да им търсят храна, или да издирват родителите на ревящите малчугани. Ако това не е травма за децата, значи инцестът е забавление за семеен празник. А след тази визита в РПУ какво ще стане от тях в бъдеще, питате ли се, педагогически иноватори?

Мощта на този вулканичен идиотизъм идва и от факта, че се прави перверзният опит чрез хлапетата да бъдат наказвани и дисциплинирани родителите. Това освен че е неморално е и незаконно, защото никое правораздаване не допуска деца като лост, а ако го прави, е свръхделикатно. Това е все едно да заколиш баба си, защото майка ти те е отсвирила. А и да не забравяме - в огромната си част тези родители не берат дренки от люляков храст, а блъскат по 10 часа минимум, за да отгледат децата си и да опазят семействата си.

Образованието е тежка система още от римско време, няма спор. Затова там все повече се налага да има скенер – дали ще пищи, или ще вие, но трябва да предотвратява малоумните хрумвания. Знам, утопия е - скенер за идиоти е гарантирана Нобелова награда. Но пък всеки ден се заричаме за големи хайтек иновации в образователния процес. 


Тъжното е, когато стане ясно как автентичната тъпота е в състояние да победи дори и изкуствения интелект.


Стоян Сираков, "Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар