Зима

Зима
Пролет

15 декември 2018 г.

Ванга за маркетинг и политическа консумация

Маркетолозите най-често твърдят - но само пред своите, че всяка дивотия и глупост, приписвана на Ванга, може да вдигне тиражите и посещаемостта и оттам и печалбите
 
Всеки път, малко преди да настъпи поредната Коледа и Нова година, жълти и не дотам оцветени медии ни поднасят - на хартия, в ефир или в Световната мрежа, поредните шокиращи разкрития за бъдещето на починалата още през 1996 г. пророчица от Рупите, Петричко - баба Ванга, или Петричката врачка. 

А прозренията й са направо страшни и  карат читатела да изтръпва от ужас. Явно пророчествата на  ясновидката, които в определени области като бита и междуличностните отношения не подлежат на съмнение, са отпечатани в стотици екземпляри и се разпространяват най-вече сред УФО-лози, любители на конспирации, индивиди с лабилна психика, откровено луди, политически спекуланти или пък сред напълно нормални специалисти по най-различен тип и вид маркетинг.

Именно маркетолозите най-често твърдят - но само пред своите, че всяка дивотия и глупост, приписвана на Ванга, може да вдигне тиражите и посещаемостта и оттам и печалбите, както и да гарантира по-високи рекламни приходи особено в напрегнатите дни около Коледа и Нова година, когато хората не се задълбочават над прочетеното или  чутото.

Така  например  в шумотевицата около разправиите за Брексит на Острова  британският жълт таблоид The Sun пусна  в средата на декември тази година  страшни пророчества за следващата 2019 г., приписвайки ги, без да му мигне окото, на петричката бабичка. Според английския вестник, любим на средните класи в кралството, една огромна икономическа криза ще удари Европа през 2019 година.  И докато Брюксел, Берлин, Лондон и Париж изнемогват в борбата със западащите си икономики, мощна природна стихия ще удари части от Азия. Най-вече Русия и Китай. Ще има мощно земетресение и ще последва огромна вълна цунами, които - в съвкупност, ще изтребят стотици хиляди души в района на Пасифика, добавя още жълтото издание, за да онагледи най-добре чакащия ги ужас. От страшни природни и политически катаклизми ще пострадат най-вече Русия и САЩ - политически и военни конкуренти на ЕС.

През следващата година срещу стопанина на Кремъл Владимир Путин ще бъде извършено покушение, допълва лондонският таблоид. Забележете, опитът за убийство ще бъде направен не от някой руски опозиционер либерал, а от служител на личната охрана на Путин. Направо ужас. Да го втресе направо човек, си казва клетият британец, докато гледа цирка в парламента около плановете на премиера Тереза Мей за напускане на ЕС. И си вика поданикът на кралица Елизабет Втора: по-добре Брексит, отколкото земетресения и цунамита. И убийства на руски президенти.

Това е един пример за ужасно добър политически маркетинг. Направо находка. Защото винаги внушава една мисъл подсъзнателно: Може и да е по-лошо, отколкото е при нас... И трудещият се от Острова простенва: По-добре Брексит отколкото атентат срещу кралицата от някой лабилен член на гвардията...

Но страховитите прогнози на The Sun не свършват дотук: 2019 г. ще е последна и за Доналд Тръмп в Белия дом. Той пък ще заболее от тайна и абсолютно нелечима болест. Даже таблоидът уточнява, цитирайки известни само на него пророчества на Ванга, че първите симптоми вече са налице - първият човек в САЩ не чувал добре. Така британският вестник прави връзка "ала Ванга" между бъдещата оставка на Тръмп и сегашното увреждане на слуха му. Което си е направо за предпочитане пред страшната участ, която очаква Владимир Путин.

Има и групи в социалните мрежи като "Ванга - съвети и пророчества" (Facebook), които твърдят, че всичко това е казано в книгата "Ванга, каквато я познавах" на д-р Здравка Методиева, снаха на Петричката врачка, която живее с нея до смъртта й през 1996 година. Според официалните интервюта на Методиева обаче, въпреки че Ванга е предсказала идването на чернокож президент на власт в САЩ, който щял да угроби великата държава, цитати, които да доказват постоянно изскачащите тук и там като зайци пророчества, просто няма.

Има обаче и светлина в дъното на тунела, ако цитираме покойния Джон Кенеди. Един български интернет сайт, който не се труди върху епохални маркетинг стратегии, а знае баналната истина, че само цитирането на името на Ванга вдига посещаемостта, е направил дълъг списък с нейни пророчества чак до 5079 година.  Да му падне на човек капата. И става дума за точно посочени години. Освен това един български антикомунистически е-вестник, използва Ванга, за да докаже, че бившата Държавна сигурност има нещо общо с Нешка Робева и дори с нейните успехи в спорта. Както се казва, нашата камбанария е значително по-ниска от тази на The Sun, но и оттам има възможности за драматични разкрития, които допадат  на определена читателска аудитория. И я карат да се привързва към определени медии.

Конкуренцията  на пазара е голяма и  с разкрития например  за посочени от Ванга тайни складове с иприт в Либия преди инвазията там и  могат да направят така, че някой да бъде забелязан сред тълпата от медии преди Нова година.

Впрочем до Нова година има още поне 17-18 дни. И Вангоманията едва сега започва. Очакват ни прозрения, открития, чудеса. Защото най-важното е да растат тиражът и посещаемостта. Или поне да не падат. 



Хубен Ненчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар