Зима

Зима
Пролет

12 декември 2018 г.

Проф. Николай Михайлов: Европейският проект се разпада пред очите ни

"Свидетели на разрушаването на онази сигурност, която старата национална държава дава, на лишаване на хората от сигурност - икономическа и психологическа."
 
"Европейският проект, свързан с толкова много надежди, се разпада пред очите ни."

Това каза в интервю за БНР проф. Николай Михайлов.
 

"Свидетели сме на разрушаването на онази сигурност, която старата национална държава дава, на лишаване на хората от сигурност - икономическа и психологическа. Те са неспособни да контролират своите политици", заяви д-р Михайлов.

"Разпространява се в социалните мрежи сред "жълтите жилетки" конспиративна теория, според която случаят в Страсбург е произведен от службите за сигурност, за да има контрол. Истина е, че случилото се в Страсбург ще улесни справянето със ситуацията с демонстрациите, ограничавайки правото на протест. Това е социално-психологическа действителност, която трябва да бъде описана, ако трябва да бъдем лоялни на действителността", отбеляза проф. Михайлов.

"Нямаме, разбира се, доказателства, степента на сигурност далеч не е 100 процента и едва ли тези хора я имат в съзнанието си като сигурна. Но при такъв тип гражданска мобилизация не господства здравият разум, а друг тип очевидности - на страстта", допълни проф. Николай Михайлов.

"Без съмнение свободите ще бъдат ограничени. Правото на демонстрации е ограничено. Държавата на Макрон може да отдъхне засега. Тя има само едно отлагателно условие - не разполага с ефективни средства за справяне с кризата. Обещанията на Макрон съдържат риск за повторно възпламеняване, защото предполагат огромен ресурс, следен от ЕС", подчерта Николай Михайлов.

Той коментира и кризата около Брекзит.
"Повечето от депутатите са срещу договора на Мей. Тя е провалена като лидер. От друга страна е ясно, че повечето депутати не искат напускане на Великобритания без договор. Това поставя цялата страна пред голямо изпитание. Англия е в клопка на собствения си избор. Тя е в криза, чието разрешаване е твърде проблематично, във всеки случай в следващите месеци, а може би и повече", смята проф. Николай Михайлов.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар