Зима

Зима
Пролет

11 декември 2018 г.

Недоволството срещу Еманюел Макрон продължава

И крайната десница, и крайната левица, и "жълтите жилетки" във Франция са недоволни от мерките, обявени от президента Еманюел Макрон в отговор на протестното движение.

Левият радикален водач Жан-Люк Меланшон и лидерът на Социалистическата партия Оливие Фор порицаха Макрон, че въвежда мерки, които ще бъдат платени от обикновените хора, а не от много богатите.

Меланшон каза, че ще има пети рунд от протести идната събота: "Пето действие от началото на гражданската революция в тази страна, това ще е голяма мобилизация".

Лидерката на крайнодесния Национален сбор Марин Льо Пен написа в Twitter: "Макрон се отказа от някои свои фискални грешки - това добре, но той отказва да признае, че недоволството е срещу отстоявания от него модел". Според нея президентът "отстъпва, готвейки се за скок".

В Марсилия, Рен, в редица други градове "жълтите жилетки" са все така гневни след обръщението на Макрон, съобщава Франс прес и цитира реакциите на някои от тях: "маскарад", "перчене", "измама", "представление", "лепенка върху рана от изгаряне", дори "провокация".

"Може би ако Макрон бе казал тези неща преди три седмици, щеше да успокои движението, но сега е много късно", казва 34-годишен участник в протестите. "Чувства се като заложник и хвърля по някоя троха", казва друг.

Френският президент Еманюел Макрон обяви снощи серия от мерки за повишаване на покупателната способност, с надеждата да уталожи гнева на "жълтите жилетки", и призна, че е подценил кризата.

В 15-минутно телевизионно обръщение президентът обяви повишаване на минималната заплата със 100 евро на месец от 2019 г., без това да предизвика нито едно евро допълнителни разходи за работодателите, освобождаване от данъци на извънредния труд от 2019 г., и отменяне на увеличението на данъците върху пенсиите под 2000 евро месечно. Освен това той прикани работодателите, които имат възможност, да изплатят на работещите премии в края на годината, които няма да бъдат облагани с данъци.

Сега минималната заплата е малко под 1200 евро месечно, а от данъци са освободени пенсиите под 1200 евро, припомня АФП.

Макрон каза, че разбира гнева и отчаянието на хората и поема своята част от отговорността.

"Няма да се върнем истински към нормалния си живот, ако нищо не се промени. Сега е исторически момент за нашата страна", добави френският президент.

Еманюел Макрон се зарече, че няма да бъде проявена никаква снизходителност към извършителите на насилието и вандализма, белязали протестите на "жълтите жилетки".



Няма коментари:

Публикуване на коментар