Зима

Зима
Пролет

12 януари 2019 г.

Винетки ли? Само почакайте...

Ако си мислите, че хаосът сега е голям, само почакайте...
 
За мнозина този януари е първият месец, в който са се сблъскали челно с Агенция "Пътна инфраструктура". 

Държавната агенция, позната предимно като тази, която чисти и ремонтира пътищата, досега беше скрита зад функцията си да дава милиарди на фирми изпълнители и така да остава извън директния досег с потребителите.

Това успя умело да прикрие нейната неадекватност години наред въпреки нагласените поръчки. Да, нейните шефове излизаха покрай трагедии като тази в Своге и обясняваха как са си свършили работата, но, уви, лошо стечение на обстоятелствата и някакви други отговорни (например шофьорите) са причинили проблема. Но за повечето хора тези държавни чиновници оставаха образи от телевизиите.

Електронната винетка промени това. АПИ се провали грандиозно и с трясък във всеки елемент от въвеждането на тази система. И тъй като милиони хора използват винетки, оправданията на нейните ръководители, че вината не е у тях и всъщност няма никаква вина, защото нямало и проблем, този път не минаха. А с инстинкта си за оцеляване Бойко Борисов изпразни ръководния състав на агенцията и сега тя е с един-единствен член в управителния й съвет.

Какво следва? Първо, и бездруго неадекватната агенция ще трябва да се стегне бързо за края на януари, когато ще изтекат най-много винетки и ще има вълна от подновявания. И второ - няма да има кой да поеме отговорността през лятото, когато трябва да влезе в сила тол-системата.

Тази седмица "Капитал" откри, че АПИ тихомълком е анексирала договора за нея, като е освободила изпълнителя от много задължения, очевидно с цел да се справи навреме и да се "спестят" едни пари. Много други неща също са станали тихомълком - например кой е направил прословутия сайт bgtoll.bg, защото се оказа, че не е австрийската "Капш".

Ако си мислите, че хаосът сега е голям, само почакайте.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар