Зима

Зима
Пролет

5 януари 2019 г.

Пол Уилан - крайно сериозният персонаж, попаднал в ръцете на ФСС

Според депутати от Държавната дума Уилан е арестуван именно за шпионаж, а не по други някакви причини


Пол Уилан, арестуван в Русия за шпионаж, може да се окаже доста солидна фигура. 

Чуждестранни медии обаче твърдят, че е служил как да е в морската пехота и е бил разжалван за кражба. Какво означава това? И дали няма шанс събитията да променят съдбата на хора от Русия - затворници в САЩ?

Отава потвърди канадското гражданство на задържания в Москва Пол Уилан, заподозрян в шпионаж против Русия. Но ведомството отказа допълнителни сведения за него и се мотивира със закона за неприкосновеност на личния живот. Американските журналисти научиха само, че Уилан е роден през 1970 г. в Отава, но после се е изселил в САЩ.

Ще припомним, че Федералната служба за сигурност (ФСС) задържа Пол Уилан в Москва на 28 декември. Според агентите й това е станало "при провеждане на шпионска акция", сиреч когато на предполагаемия шпионин е била предадена флашка с данни за служителите на руска тайна агенция. По горещи следи бе образувано дело по чл. 276 от Наказателния кодекс на Руската федерация ("Шпионаж"), предвиждащ като санкция лишаване от свобода за срок между 10 и 20 години, пише Андрей Резчиков, "Взгляд".

Уилан се намира сега в следствения изолатор "Лефортово", където вече бе посетен от посланика на САЩ Джон Хънтсман, обещал "подкрепа от страна на дипломатическата мисия". Москва осигури консулски достъп до задържания, предвиден от международното право. По-рано държавният секретар на САЩ Майк Помпео настоя американецът да бъде върнат в Америка, ако "е задържан без основание".

За личността на заподозрения се знае малко. В зората на кариерата си, информират американски медии, Уилан служи в морската пехота на САЩ (от 1994 г.), заемайки само административно-стопански длъжности (изкачва стълбицата от служител в офис до "главен администратор"). Стига до звание щабен сержант, после е зачислен в резерва, има награди за служба в небойни условия.

През 2004 и 2006 г. участва в мисии в Ирак. През 2008 г. е осъден за кражба, разжалван до редник за "неподобаващо поведение" и уволнен. Говорителят на командващия корпуса подполковник Ерик Дент изтъква, че Уилан не бива да бъде наричан "военнослужещ от корпуса морски пехотинци в оставка".

Напоследък Уилан се води на щат в "БоргУорнър", производител на резервни части за коли. Компанията дори публикува на сайта си изявление по повод станалото: "Можем да потвърдим, че г-н Уилан в момента е директор по глобалната сигурност в компанията. Той отговаря за сигурността на обектите ни в Обърн Хилс, (щата) Мичиган, и в други места по целия свят, където присъства компанията."

Дейвид - брат на Уилан, разказа, че бившият морски пехотинец отпътувал за руската столица, за да гостува на сватбени тържества. "Дълбоко се тревожим за неговата сигурност и благополучие. Той без съмнение е невинен и вярваме, че правата му ще се спазват", заяви Дейвид Уилан, който живее в Торонто.

По думите му семейството е разбрало за ареста в понеделник от медиите, после журналистите се свързали с хора от Конгреса, Държавния департамент и американското посолство.

По всичко личи, че Уилан е бил в Москва неведнъж. Медиите разпространиха негови снимки от лятото на фона на Кремъл. Значи може отдавна да е бил в полезрението на руските тайни служби.

Според депутати от Държавната дума Уилан е арестуван именно за шпионаж, а не по други някакви причини. Това мнение изрази Анатолий Виборни, зам.-председател на комисията по сигурността и борбата с корупцията.

"Тайните служби у нас според мен работят повече от ефикасно. Просто невинаги знаем за това и невинаги го виждаме . . . Колкото до залавянето на това лице, виждаме поредното доказателство за недружелюбни стъпки спрямо нашата държава", заяви той.

Депутатът не смята, че този арест е ответна мярка на Москва, след като САЩ задържаха Мария Бутина от Русия, наричана в щатските медии "руска шпионка". Наскоро Бутина се призна за виновна по една точка от обвинението и склони да сключи сделка със следствието, отказвайки съдебен процес. Виборни посочи, че руските спецслужби работят в планов режим, затова не бива да бъдат свързвани двете събития.

Зам.-председателят на външнополитическата комисия в Думата Алексей Чепа заяви на свой ред: "Арестът сочи само едно - нашите федерални служби за сигурност са реагирали оперативно. Контраразузнаването работи нормално и дава отпор на шпионските действия".

По думите на политолога Алексей Мартинов достъпните данни налагат извода, че "този американски гражданин е уличен в шпионска дейност". "По принцип подобни съобщения не се появяват без стопроцентова убеденост и доказателства за такава дейност", каза Мартинов пред "Взгляд".

Според него някои признаци сочат, че в ръцете на ФСС е попаднал "крайно сериозен персонаж". Такъв знак са например съобщенията за кражбата, извършена от Уилан, и за уж елементарните му задължения като морски пехотинец.

"Колкото до историята му, легендата, която се опитват сега да тиражират разни медии, то колкото по-сериозно подготвят някой шпионин, толкова е по-сериозна и неговата легенда. Ясно е, че всички тия съобщения как го хванали да краде в морската пехота, как той бил случайно сгащен дребен крадец, третокласен далавераджия - всичко това е част от легенда, разработена предварително", обясни Мартинов.

Експертът е убеден, че Уилан ще бъде осъден и наказан със затвор. Което ще осигури възможност да бъде разменен срещу руски граждани, осъдени в САЩ. Нещо повече, възможно е да разменят американеца срещу неколцина затворници от Русия, "всичко е въпрос на преговори". Мартинов подчерта, че няма случаи "шпиони от този ранг да си изтърпяват присъдите в руските затвори".

"В подобни случаи размените са обичайна практика. Вече много години държат в американски затвор Виктор Бут (обвинен в търговия с оръжия). Нищо чудно Уилан да бъде разменен срещу него или друг някой (примерно летеца Константин Ярошенко), озовал се в подобно положение на територията на САЩ", обобщи Алексей Мартинов.

Русия полага видими усилия, за да върне в родината гражданите си, лежащи в американските затвори, но засега не успява. Впрочем, както е посочвал вече "Взгляд", размяната на Бут и Ярошенко изглежда е съвсем реален сценарий; арестът на Пол Уилан вдига шансовете той да бъде осъществен.

Пол Уилан

Няма коментари:

Публикуване на коментар