Зима

Зима
Пролет

28 януари 2019 г.

Румен Радев: Трябва радикална промяна на политическата среда и на управлението

"Формирам съвет за стратегическо развитие на България, който да предложи алтернативи на институционалния блокаж. Страната има нужда от нови идеи."
 
Слово на президента Румен Радев по повод отчет на президента за две години в Президенството:

България се намира в критичен момент от своето развитие. Българската демокрация ускорено губи позиции, свободата на словото е обект на преследване. Доверието в Народното събрание достигна критично ниски нива, все повече закони се изменят кардинално с преходни изменения. Законодателният процес става непредвидим, лобисткото законодателство измества безцеремонно общественият интерес. Сривът на доверието и противоречията в коалицията блокират нуждата от реформи. Ветото не е акт за противопоставяне на Народното събрание, а възможност за постигане на ефективно и справедливо законодателство, налагал съм вето седем пъти, а НС се съобрази само с едно от тях. 5 пъти сезирах Конституционния съд. След като обществото не реагира за 500 млн. за язовири, защо да не се разпределят 1,35 млрд. за магистрали?!

Стабилно закотвени сме на европейското дъно. Държавата се характеризира с непредсказуемост, погазване на закона и фаворизиране на корпоративния интерес. Обръщам се към КПКОНПИ, прокуратурата, службите и МВР да се търси наказателно преследване на корумпираните и грабителите от управляващата власт, които остават до този момент старателно прикрити.

Безнаказаните престъпност и корупция са едни от най-големите проблеми на България. Формирам съвет за стратегическо развитие на България, който да предложи алтернативи на институционалния блокаж. Страната има нужда от нови идеи.

Въпросът вече не е дали, а кога ще има предсрочни избори.



Дали бих подкрепил нов политически проект? Да! Ако той работи за модернизацията на България.



С  годините правомощията на президента непрекъснато се намаляват. И по отношение на службите, които преминаха към правителството. Ако и следващия парламент излъчи компромисна коалиция или пък безпринципна коалиция в името на властта, това ще бъде последното раздаване на картите.



По повод налагането на вето за закона за личните данни: Борбата с корупцията е оставане да се води от гражданите и медиите. Ако се допусне да бъдат погазени и останалото малко медии и журналисти, които се борят с корупцията, ще бъде погазена демокрацията и отвоюването на справедливостта.



По повод интервю, размахвано от Цветанов, в което Румен Радев е говорил за F-16: Неслучайно бях заявил, че настоявам за по-добро образование, защото някои политици трудно осмислят това, което четат. През 2012 година финансовата рамка беше 700 млн. и никой не можеше да се вложи в тази рамка. Основната ми теза беше за избор на нов изтребител. F16 беше посочен като единствения възможен избор.  И не аз съм сменил мнението за изтребителите, други хора непрекъснато си сменяха мнението. За разлика от политиците лобисти аз не говоря за изтребител, а говоря за прозрачност. Конкурсът е порочен – започна като състезателна процедура и приключи като фарс. На САЩ бе присъдена служебна победа. Засипаха ни със заклинания, като димна завеса и някой разбра ли кой какво ни предлага и защо. Изговориха се маса лъжи от високопоставени лица, изготви се документ с невярно съдържание. Ние сами зачеркнахме критериите за състезателност и така ощетихме себе си.



Казахте, че „Словото е обект на преследане. Еленай Йончева ли визирате?“: Не визирам само Елена Йончева, знаете и случая с Валя Ахчиева, имам и информация за журналисти от провинцията, които са преследвани с различни начини от Властта. Ако Йовчева е преследвана, защото е знаела за престъпни пари в КТБ, то това поражда много въпроси. Йончева или управляващите са знаели и защо не се търси отговорност от тях? Йончева ли запушваше ушите, очите и устите на МВР, ДАНС, които са били длъжни да проверят всичко това? Йончева ли връчи наградата „Мистър Икономика“? Йончева ли водеше политици по списък за връчване на пари на ръка от банката? Тези въпроси ще продължат и най-сетне трябва да искаме ясен и конкретен отговор.



Afera.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар