Зима

Зима
Пролет

11 януари 2019 г.

"Лукойл" или "жълти жилетки"

Това е поредният пример, че решенията на управляващите зависят от ситуацията
 
Есента на миналата година. 

Протести из цялата страна срещу високите цени на горивата, които прерастват във всевъзможни и разнопосочни искания. Управляващите се чудят как да успокоят напрежението, обясняват, че цените не зависят от правителството, а от пазара. Но не са съвсем прави.

Само няколко месеца по-рано депутати от всички политически сили, включително от ГЕРБ и "Обединени патриоти", гласуваха "за" един откровено лобистки закон, написан от големите петролни компании. Накратко, той убива с много високи изисквания малките търговци, а бариерата за навлизане в този бизнес става почти невъзможна за прескачане. Когато играчите на даден пазар са малко, конкуренцията на него, включително и с по-ниски цени, намалява.

Сега, дни преди гилотината за малките компании да падне, те заплашиха с протести. А точно това, както знаем, премиерът най-много мрази. За капак и трупащата рейтинг Мая Манолова атакува закона в Конституционния съд. В ситуацията на назряващ скандал очаквано управляващите решиха да отложат новите правила с половин година. Разбирай, след първите избори тази година.

Това е поредният пример, че решенията на управляващите зависят от ситуацията. В случая първо премиерът Борисов получи среща с руския си колега Медведев чрез посредничеството на президента на "Лукойл" Вагит Алекперов. После скоростно ГЕРБ подкрепи написания от големите играчи законопроект за горивата. 


А задачата на държавата е безстрастно да контролира и големите, и малките. Този модел премахва основанията за протести, но рискът е бизнесмените приятели да се разсърдят. 

И управляващите правят своя избор.
Търговци на горива от малки бензиностанции и дистрибутори протестираха неколкократно пред парламента и пред Министерския съвет. Те смята, че измененията са в полза на големите компании в бранша 

Няма коментари:

Публикуване на коментар