Лято

Лято

11 януари 2019 г.

Г. Киряков: Нинова се обърна към народа, не към парламента. Ще води битката сред гражданите

"Няма никаква изненада в нито едно от политическите изказвания на политическите лидери и в политическите декларации."
 
Това каза в коментар за началото на новия парламентарен сезон политологът Георги Киряков по БНР.

„Потвърдиха се всички досегашни позиции и позиционирания - партийни и политически и от края на миналата година, и в началото на новия парламентарен сезон. Това, което наблюдавахме през миналата година, ще наблюдаваме и до изборите за Европейски парламент през тази година.

Единственото, което ми направи впечатление е, че Корнелия Нинова не се обърна към парламента и към представителите в парламента, а се обърна към българския народ като цяло.

Тоест, даде ясна заявка, че те ще водят политическата борба не в рамките на парламента като парламентарна опозиция, а като опозиция извън парламента, сред българските граждани, линия, която те така или иначе следват от изминалия парламентарен сезон“.

Според Киряков всички тези изказвания за единение, за екшън планове, надпартийни решения и политики са меко казани популистки и са „извън демократичния начин на мислене, извън демократичното действие като цяло“.

Това ще бъде дебатът между политическите сили в изборната година и той няма да е между политическите сили, той ще е фиктивно между тях, но всъщност всички обръщения ще бъдат към гласоподавателите на отделните формирования, смята Киряков.

„Ще се търси отново междуинституционална битка, която се води вече, между Министерски съвет и лично между Бойко Борисов в лицето на Цветан Цветанов, защото Бойко Борисов не влиза в такива битки, и президента“, предвижда политологът.

„Много важно е и трябва да се проследи внимателно от хората промяната на изборното законодателство - нещо, за което Цветан Цветанов ясно намекна, че ще има такова. Въпросът е какво точно ще се промени.

И втората сюжетна линия, която също трябва да се следи, е продължаващата битка за влияние върху сърцата и умовете на българските избиратели, не само на партийните активисти и симпатизанти между президента Радев и министър-председателя Бойко Борисов.

Този сюжет ще продължи да доминира политическия живот в страната. С една цел -  и тази цел от страна на президента Радев е да ерозира до такава степен подкрепата на ГЕРБ, че тази подкрепа да падне под подкрепата на БСП, защото такава предизборна, изборна и следизборна ситуация ще се търси от страна на БСП“.

Според Георги Киряков „патриотите заради случая във Войводиново стоят добре, но за съжаление или за радост, това помпа и самочувствието им, и електоралните им възможности до степен, че те могат да калкулират сериозен изборен резултат по време на европейските избори, ако продължи това етническо напрежение и ако патриотичните теми продължат да доминират политическия дебат в България".

"ГЕРБ е голямото дясно в България. Има едно друго, по-малко дясно в България, автентично така наречено или класическо, старото дясно, което от доста години прави едни и същи грешки и заради тях винаги калкулира един и същи резултат и той винаги е негативен, трагичен за тях. Дали и сега ще се стигне до същото, предстои да видим", каза политологът.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар