Зима

Зима

11 януари 2019 г.

В писмо до Борисов - академици застават зад Каракачанов след случая във Войводиново

"Крайно време беше един държавен български мъж да заема такава позиция."

Пълна подкрепа за действията на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов по повод безчинствата на циганите изразиха в писмо до премиера Бойко Борисов 11 български академици и професори. 


Те настояват и за решителна намеса на държавата срещу циганската престъпност.

Ето пълният текст на писмото:

До

Г-н Бойко Борисов
Министър-председател на
Република България


Уважаеми г-н премиер,

Обръщаме се към Вас, за да изразим своята категорична подкрепа на инициативата на вицепремиера и министър на отбраната г-н Красимир Каракачанов, оповестена тези дни по повод поредните и ставащи все по-нагли безчинства на наши съграждани от цигански произход.

Позорно е днес да бъдат бити и унижавани български полицаи, военнослужещи, органи на реда, а е престъпление това да сполетява всекидневно възрастни хора, жени и деца, които биват бити, грабени, изнасилвани и убивани.

Знаейки Вашето искрено родолюбие и любов към отечествените ценности и светини, не можем да се въздържим да не отправим този призив за подкрепа на действията на вицепремиера г-н Каракачанов. Крайно време беше един държавен български мъж да заема такава позиция. Затова ние я адмирираме и се обръщаме към Вас тази позиция да се превъплъти в поредица от държавнически действия.

Сега е моментът за Вашата решителна намеса – разчитаме, че след ценните Ви указания компетентните институции (Министерството на вътрешните работи, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на образованието и науката, Министерството на правосъдието и др.) ще вземат нужните мерки в най-скоро време да се прекрати това безумие на злодейски посегателства срещу живота, достойнството и имота на обикновени български граждани.

В тази посока може да разчитате не само на нашата подкрепа, а на огромна част от българската интелигенция и целия народ.

София, 11 януари 2019 г.

Следват подписите на:

Акад. Георги Марков
Акад. Васил Сгурев
Акад. Благовест Сендов
Акад. Пламен Карталов
Акад. Стефан Воденичаров
Акад. Константин Косев
Акад. Антон Дончев
Акад Васил Гюзелев
Чл. кор. Иван Гранитски
Проф. Александър Чирков