Зима

Зима
Пролет

25 януари 2019 г.

БиТиВи рекламира измамна схема, СЕМ нехае

В името на шантавите „новини“ е недопустимо коя да е медия да е проводник не просто на „лъжливи новини“, а на измама...
 
Информация за поредната пирамида бе излъчена в новинарския блок на БиТиВи, където е приложен и линк за всеки лапнишаран, който очаква, че срещу няколко думи и такса, като за няколко тото фиша, може да стане канадски гражданин с къщата на мечтите си. 

Не съществува брояч, който да отчете колко наивници ще се закачат на въдица във вид на картинка, гледането на която откупуват срещу 19 американски долара. И не само в България, а в Канада и по целия свят. Звучи забавно, не струва много, никой няма да пострада. В първия миг човек би помислил, че зрителите на БиТи Ви преливат от чувство за хумор, защото на страницата с новината, където е казано, че срещу есе къщата може да бъде спечелена, следва ето този отговор:


Зрителите съвестно са писали „есе“, „есе“, „есе“…

Авторката на „новината“ обаче е старателна и дава директен линк към офертата направо от страницата на телевизията. Оттам вече стават ясни подробностите.

Та ако напишете есе от 350 думи и изпратите сумата от 25 канадски долара (около 19 американски), участвате в конкурс за спечелването на къща в Канада за 1,7 млн. канадски долара или почти 1,3 милиона в американска валута.

Собственичката е вече остаряла и немощна, ама много немощна. А трудно се продава къща за такива пари в наши дни. И понеже няма наследници, ще я дари на онзи, който с най-топли думи опише как ще се грижи за нея до края на света. Трябва само да внесе едни 25 канадски или 19 американски долара и е вече в играта на голямото оценяване.

Веднага следва уточнение как да бъдат изпратени парите: физически по пощата с парички в пликче, с нареждане срещу поискване или с електронен превод на еди кой си имейл адрес, а той изглежда така sioni@telus.net. Всичко получава Алла Уагнър с пощенска кутия 74 в Мивървил, Канада.

Няма и грам колебание, че измамните схеми по света се множат и докато едни обират цели банки и никой никога не ги хваща (дори не се налага географски да се отдалечаваме от нашата страна), други събират лапнишарани, измислят им забавна история и им взимат толкова пренебрежимо малко пари, че доказването на престъпление е практически невъзможно.

От години хора се забавляват от идеята какво ще стане, ако всеки човек на света им даде само по 1 стотинка. Това са си 7 милиарда стотинки или 700 млн.лв. Точно на този принцип се правят фондонабирателни кампании в които всеки дава пренебрежимо малка сума, а общата става акумулативно голяма.

Смешката с много картинки на разкошни помещения, библиотеки от земята до тавана, гледки на поляни през прозорците, камини и още лукс и разкош в същината си не е различна от прочутите нигерийски писма, които неочаквано „кацат“ на личния Ви мейл с подобно съобщение: „Вие със също име като мой клиент, той умрел, остави 100 милиона, даде вас, само дай банка сметка.“

Светът на комуникациите прояви още една форма на фантазия, която стартира от Америка: хора, които нямат достатъчно пари, за да постигнат целта си - за пътешествие, приключение, образование, моторизиран инвалиден стол, медицинска манипулация, увеличаване на бюста, сватба, подарък, инвитро процедура, описват желанието си и отварят сметка по която онези, които харесат идеята, могат да преведат парите. За някои каузи пари наистина се събират. Колко от тях са измислени и се облягат на хорската милост – никой не може да каже. Ако някой даде – даде.

Трикът с къщата в Канада за над милион долара обаче първо е измама, второ е пирамида, трето е обиден за всеки човек с елементарен интелект.

Въпросът е защо именно БиТиВи не само споделя подобна измама като новина, но също така се превръща в проводник на тази измама, като дава на зрителите всички възможни връзки, за да могат те, подведени от авторитета на медията, да изпратят пари неизвестно на кого. 

Ето в този момент ако Съветът за електронни медии (СЕМ) е на мястото си, телевизията трябва да бъде глобена, а  репортерката трябва да бъде санкционирана.

В името на шантавите „новини“ е недопустимо коя да е медия да е проводник не просто на „лъжливи новини“, а на измама.

Опитът на телевизията да внуши отново от страницата си, че това е било само шегичка, нещо като „предизвикателството“ на пловдивския кмет Иван Тотев да  разфасова прасе на площада, а се оказа, че той само искал да събуди обществеността, е твърде несериозно. Медията поднася закачливо извинение, че не подарява къща.

Не – не я подарява, само дава линк къде да преведат пари „истинските“ участници. В нито дума от репортажа на автора обаче не се споменава думата „измама“, „схема“, „кражба“ или „пирамида“. Никъде не е казано, че става дума за капан и за още един начин за „хвърляне“ на пари през терасата, макар сумата да е малка.

Възторженият репортаж се случва само седмици, след като в емисия на същата телевизия, без никаква насрещна проверка, бе натопен синът на българския президент за непристойно поведение, а после се наложи да се извинява, защото изнесеното се оказа лъжа.

Нека БиТиВи се извини още веднъж и за да не влиза в ролята на лъжливото овчарче в серия от „информационни“ гафове, да организира опреснителен курс на репортерите и най-вече на отговорните редактори за същината на новините и начините за обратна проверка.

Едно е да показваш как куче влачи рейс и съвсем друго да дадеш банковата сметка на кучето, което иска да си купи рейса, защото вече ходи на шофьорски курс.




Стефан Джендов, Glasove.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар