Зима

Зима
Пролет

30 януари 2019 г.

Къде изчезнаха хората?

България е страната с най-нисък среден размер на брутни почасови доходи
 
В България има политическа и фискална стабилност, отчита се забележителен икономически растеж, чуждите инвестиции се увеличават, безработицата спада, а доходите на работещите не спират скока си.

Горе долу така звучи прочитът на актуалното състояние на икономическата среда у нас, който коалиция ГЕРБ и „Обединени патриоти“ дават за управлението в средата на мандата си.

Тези заключения не са нови и не са изненада. Те бяха препотвърдени и днес по време на 13-ата среща на бизнеса с правителството.

На този оптимистичен фон изпъква един сериозен проблем. Няма хора. Буквално.

Заяви го министър-председателят Бойко Борисов: „Преди няколко дни бях в Димитровград в един завод в Димитровград. Те са няколко. В единия работят близо 3000 души. И произвеждат абсолютно цялото окабеляване за „Мерцедес“. На 100% износ. Огромен завод. Стотици работници. Минималната заплата там е 1040 лв. плюс ваучери и всичко останало. И търсят още 400 работника. Не им стигат. А от другата страна на магистралата е новият завод за фарове. Където още не им достигат. От 106 км е най-далечното разстояние, където всяка сутрин карат работници.“

Но къде изчезнаха хората?

Справка в данните на Националния статистически институт показва, че безработицата в България се понижава до 5.0% през третото тримесечие на 2018 г. Този факт премина с шумно отразяване в медиите. Повечето заглавия гласяха „Безработицата е на рекордно ниво от 10 г.“.

Това е фактологически напълно вярно. И ключовото е „за последните 10 години“. Данните на НСИ наистина сочат, че подобен коефициент на безработица България отчита за последно в четвъртото тримесечие на 2008 г.

Последва световната финансова криза. Безработицата ескалира и започна да се понижава бавно.

Но има един детайл, който често се пропуска. Числеността на населението. Статистиката отчита население в България от 7.6 млн. души за края на 2008 г. В края на 2017 г. обаче населението е едва 7.05 млн. души.

За по-малко от 10 години България е загубила от отрицателния прираст на населението и от миграция повече от 500 000 човека.

За това и данни за безработица няма как да бъдат напълно съпоставими.

Доходите

За липсата на кадри в България си има лесно обяснение. Данните на Евростат дават в значителна степен отговор на въпроса къде са хората. България е страната с най-нисък среден размер на брутни почасови доходи. Измерен в евро  той е 1.67 евро/час. За сравнени лидер е Дания с  42 евро/час. Данните на Евростат са към април 2018 г. и предстои да бъдат актуализирани през февруари.



Мирослав Иванов,  Transmedia.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар