Зима

Зима
Пролет

17 януари 2019 г.

За „свободната журналистика“, Елена Йончева и Слави Трифонов

Ако имаш характер и дух го правиш всеки ден, въпреки всичко, въпреки този и онзи, и не за пред тв камерите...
 
В Шоуто на Слави Елена Йончева и Слави Трифонов единодушно стигнаха до заключението, че „свободна журналистика“ се прави … „При мен!“, разбирай при Слави, в Шоуто на Слави.

Елена Йончева се ожали, че я съдели онези срещу които насочвала своите разследвания.

Елена Йончева и Слави Трифонов пропуснаха имената на МЪРЦИНАТА И МАЛЦИНА журналисти в България, които са на пангара да правят свободна журналистика с цената на изчегъртването на собствения си живот, уют, комфорт, защото не правят компромиси със себе си и с мисията на професията журналист.

Пиша този текст не заради себе си, а точно заради онези МЪРЦИНА И МАЛЦИНА, които не търчат по тв студиата, не се пъчат като „свободна журналистика“ – „при мен!“, а без да бият барабани сизифовски търкалят нагоре по пътя на истината камъка, който ги затрупва и вече ги е затрупал…

Те не са депутати с имунитет, получаващи хиляди левове заплати. Те не са шоумени с милиони левове възможности.

Те са диваци. Луди и лишени от всякаква практичност и чувство за самосъхранение. Но още ги има. Тук там. Обаче все едно ги няма – защото правят „свободната журналистика“ не там, където трябва – „при мен!“.

Маргинализират ги. Мачкат ги. Съдят ги. Унищожават ги духом и психически, докато не ги заличат. Те нямат партия, която да ги защити, нямат пари, за да си търсят правата, оцеляват сами, доколкото лудостта и късмета им позволяват.

Но са направили избора си сами! И не хленчат по телевизията. Защото, когато човек е направил избора си сам, той сам го отстоява, без да надува пропагандни фанфари колко е „свободен“ или малтретиран, заради „свободната си журналистика“.

Знаят ли Елена Йончева и Слави Трифонов как се прави „свободна журналистика“ без рекламни кинти, без спонсори, без сигурен месечен доход, като заплата в хиляди левове?

Знаят ли Елена Йончева и Слави Трифонов как се подържа медийно островче САМ, защото няма как да плащаш на автори хонорари?

Знаят ли Елена Йончева и Слави Трифонов как се справяш САМ, без хиляди левове кинти, с десетки дела, които се водят срещу теб, защото са те превърнали в МИШЕНА, за да те смачкат?

Знаят ли Елена Йончева и Слави Трифонов как се разчита единствено на приятелство, за да наемаш адвокат по тези десетки дела?

Знаят ли Елена Йончена и Слави Трифонов как САМ се справяш, когато на всичкото отгоре те налази НАП за да те проверяват като физическо лице, заради това, че по пасквил те довършват, защото вече си МИШЕНА?

Знаят ли Елена Йончева и Слави Трифонов откъде намираш пари за да платиш масрафа, когато като боксова круша са те осъдили по купища дела, защото същите тези дела се водят в една ФЕОДАЛНА СЪДЕБНА ОКОЛИЯ, където нямаш никакъв шанс, и само те чакат в съдебната зала, за ти ебе майката СИМБИОЗАТА? И то само за да ти запушат устата?

Знаят ли Елена Йончева и Слави Трифонов, че има и такива, които нямат пари за екип, командировки, пътувания, но работят по 15 часа на ден, сами, маргинали, луди, но обрекли себе си на мисията на „свободната журналистика“? И го правят въпреки тежките си лични тегоби?

Кой от Елена Йончева и Слави Трифонов се сети за тези МЪРЦИНА? Кой? Или само ако, не дай си Боже, ги набият или влязат по някакъв нелеп начин в новините, тогава им обръщат внимание и то за да си вдигнат рейтинга?

„Свободна журналистика“ – „При мен!“ – няма!

„Свободната журналистика“ е призвание. Смирено и къртовски тихо. Ако имаш характер и дух го правиш всеки ден, ВЪПРЕКИ ВСИЧКО, ВЪПРЕКИ ТОЗИ ИЛИ ОНЗИ, И НЕ ЗА ПРЕД ТВ КАМЕРИТЕ.

Правиш го, защото не можеш иначе.

Защото, ако можеш иначе, щеше да си в парламента. С имунитет.

Или щеше да си всеки ден по bTV.



Веселина Томова, Afera.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар