Зима

Зима
Пролет

9 февруари 2019 г.

Берлин, а не Брюксел ще има водещата дума за „Северен поток 2“

Германия ще контролира приемния терминал, а европравилата ще важат от точката, която прави връзка с газопреносната мрежа
 
Нови европейски правила за регулиране на газопровода „Северен поток 2“ бяха одобрени почти единодушно от посланиците на страните членки в Брюксел, съобщиха дипломати, цитирани от Ройтерс.

Регулациите може да усложнят полагането на руско-германския тръбопровод, но няма да попречат на проекта, предаде БНР.

Представителите на 28-те страни членки одобриха компромисно предложение на Германия и Франция от последния момент, което промени езика на новите правила за регулация на тръбата.

След предупреждението, че ще гласува против опита да се попречи на Европейската комисия да контролира и морските газопроводи директно до страна от ЕС, днес Франция промени позицията си на 180 градуса и заедно с Германия спря съответното предложение за корекция на Газовата директива от 2009 г.

Това означава, че в работна група е спряна инициатива, която щеше да подчини руския проект "Северен поток 2" към Германия на правилата и за сухоземната инфраструктура, т.е. собственикът на тръбата "Газпром" да е различен от собственика на пренасяния газ (който отново е "Газпром") и до капацитета на съоръжението да бъдат допускани и други оператори.

Енергийни компании и на двете страни имат свои фирми, които са инвестирали в новата газова връзка по дъното на Балтийско море и до днес имаха противоречия по „Северен поток 2“.

Първоначалното предложение щеше да включи строящите се крайбрежните тръбопроводи в законите на ЕС за вътрешния енергиен пазар, с което Брюксел щеше да има дума върху оперирането им.

Според дипломатически източници Берлин е оказал натиск над европейските столици да блокират тази директива. Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер е председател на комитета на акционерите на компанията „Норд Стрийм“.

В настоящата си форма „Северен поток 2“, строен от руската държавна компания „Газпром“, не би отговарял на по-строги правила, предвиждани за нови инфраструктурни проекти. Според тях доставчикът на синьото гориво не може да бъде и оператор на газопровода.

Най-новият вариант на текста сочи, че Берлин, а не Брюксел ще има водещата дума за газопровода. Т.е. Германия ще контролира приемния терминал, а европравилата ще важат от точката, която прави връзка с газопреносната мрежа. Дипломатически източник посочи, че по този начин се ограничава предаването на Брюксел на суверенни правомощия на страните от ЕС в сферата на енергетиката.

Френско-германския "компромис", за който съобщават медиите, всъщност оставя "Северен поток 2" под контрола на Германия. Това означава, че проектът получава зелена светлина да бъде довършен при досегашните условия, коментира московският в. "Ведомости".

Това стана при гласуване в Комитета на представителите на страните членки (КОРЕПЕР), на което България е подкрепила Германия. За да мине решението, то трябва да е подкрепено от страни, в които живеят общо поне 65% от населението на ЕС, което означава, че достатъчно беше две страни като Белгия или Холандия да бяха подкрепили промяната, за да не мине сделката Париж - Берлин. Тепърва ще се види каква е била причината Франция да направи завой в последния момент.

Европейски източници заявиха, че регулациите може да усложнят или забавят строежа, но не и да го осуетят. Предстоят преговори и с Европейския парламент, който поне досега беше на позицията на Европейската комисия. Това означава, че може да се стигне до блокаж, т.е. да няма промяна в европейското законодателство и "Северен поток 2" ще бъде завършен и експлоатиран при старото положение - без контрол от Брюксел.



Няма коментари:

Публикуване на коментар