Зима

Зима
Пролет

8 февруари 2019 г.

Венецуелското огледало

За много хора в Европа България не изглежда като част от Европейския съюз, а по-скоро като държава, попаднала почти случайно там
 
Малко държави са по далече от България от Венецуела. Разстоянието между столиците на двете държави е 9232 км, а икономическите отношения са практически никакви. 

И пак случващото се там предизвика политическа буря в България, от която има един важен извод - разбра се важна черта от политическата физиономия на президента Румен Радев.

През последните две години неговият образ е кълбо от загадки. Той беше избран, въпреки че никой не знаеше нищо за него и успехът му се дължеше повече на надеждите на хората за политическа промяна. Какво и как иска да направи той, докато е на поста си, продължава да не е ясно. Или поне до тази седмица, когато той призова България да не подкрепя общата европейска позиция за Венецуела.

С подкрепата си за ултралевия президент (или по-скоро може би вече бивш президент) Мадуро Румен Радев за пръв път категорично показа мястото, което е избрал да заеме в българската и международната политика. Позицията му съвпадна с тази на Китай, Русия и Турция. Европейска идентичност на венецуелската линия на Радев дава само италианското движение "Пет звезди", което често води откровено проруска политика. Дори любимият на Москва чешки президент Милош Земан подкрепи новия венецуелски президент, като го покани на официално посещение.

За Радев това означава задълбочаване на изолацията. Той и без това не е особено активен в европейската политика, а сега и малкото останали врати в съюза ще бъдат затворени.

За България подобно изказване на държавния глава е лоша новина. Нейният образ в Европа и без това се свързва основно с бедност, корупция и провалени шансове от членството в ЕС. За много хора в Европа България не изглежда като част от Европейския съюз, а по-скоро като държава, попаднала почти случайно там, която седи основно заради еврофондовете.

Сега към този образ може да се прибави и че тя има опасност и да не действа като държава от европейския съюз. Разбира се, българският президент има право на свое мнение. Този случай обаче не беше подходящ за демонстрация на независимост. Той показа по-скоро политическа наивност, от която ще има дълги и не особено приятни последствия.



Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар